Labels

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο νεοέλληνας μέρος 2ο (Το χρήμα έπεφτε right trhrough)

Ο Θανάσης, καλό παιδί.

Από μικρός έδειχνε ότι θα διέπρεπε. Γεννημένος στην Κηφισιά από πατέρα πρώην βιομήχανο και νυν εισοδηματία και μητέρα γόνο αθηναϊκής αρχοντικής οικογένειας, πάντα άεργη και πάντα στέλεχος της Ν.Δ. Στη γειτονιά του, αν κάποιος μπορούσε να την πει γειτονιά, έμεναν κάμποσα μέλη της κοινωνικής ελίτ της Αθήνας. Από celebrities μοντέλες μέχρι gay μόδιστροι και βουλευτές ή παρ' ολίγον βουλευτές. Περισσότεροιοι ασφαλίτες και οι φιλιπινέζοι από τους κατοίκους. Συνάξεις σε σπίτια για χαρτί, κοσμικές συναντήσεις και τα συναφή.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Ο Θανάσης μεγάλωνε όπως όλα τα παιδιά της κατηγορίας αυτής. Αποστειρωμένος και αποκομμένος από την πραγματική ζωή. Νταντά από τα γεννοφάσκια του, διακοπές κάθε χρόνο στο εξωτερικό, σχολείο στο κολέγιο Αθηνών όπου τον πήγαινε και τον έφερνε το πούλμαν, παράρτημα του New York Colledge στην Ελλάδα, Master στο Pennsylvania university. Ζούσε στην Ελλάδα, αλλά δε ζούσε στην Ελλάδα. Νόμιζε από τα παιδικά του χρόνια ότι η Ελλάδα, ήταν κάποια πολιτεία των ΗΠΑ.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Μέχρι τη στιγμή που πήγε φαντάρος, αμέσως μόλις γύρισε από τις ΗΠΑ. Εκεί τον περίμενε μια έκπληξη. 40 ημέρες δίχως έξοδο; Πορείες με πλήρη εξάρτηση; Αγγαρεία; Οι στρατιώτες υποτίθεται ότι καλούνται στα όπλα και όχι στις κατσαρόλες, στις σφουγκαρίστρες και στις σκούπες. Τι πράγματα ήταν αυτά; Και έσπευσε να πληροφορήσει το μπαμπά. Και ο μπαμπάς ξηγήθηκε. Πριν γίνει η ορκωμοσία του, έγινε γραμματέας του διοικητή. Και μετά μετάθεση στου Φιλοπάππου απ' όπου και απολύθηκε. Μετά το στρατό έπιασε δουλειά κατ' αρχήν στη Ν.Δ. μετά άπό μεσολάβηση της μαμάς. Όλα πήγαιναν καλά για το Θανάση. Όλα εκτός από το μισθό. Γιατί καλή η Ριγίλλης, αλλά από φράγκα τζίφος. Τα παιδιά που γνώρισε εκεί αποσπασμένοι από δημόσιες υπηρεσίες παίρνανε τα διπλά από αυτόν. Κάτι έπρεπε να γίνει με αυτό το θέμα. Τα κονέ του στο κόμμα, τον διαβεβαίωναν ότι κάποια άκρη θα βρισκόταν και θα έμπαινε κι αυτός σε κάποιο υπουργείο καί ευελπιστούσε σε μια θέση ανάλογη των προσόντων του. Εξάλλου όταν θα ερχόταν η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα άλλαζαν. Αμερικάνικα κόλπα στη διακυβέρνηση Το στοιχείο του. Στελέχη σαν τον Θανάση θα ήταν περιζήτητα σε θέσεις κλειδιά στο δημόσιο. Επανίδρυση του κράτους που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Άσε που θα κονομάγανε κιόλας. Αλλά πρώτα απ' όλα έπρεπε να φύγει η λαίλαπα του Σημίτη. Και τότε ...

το χρήμα θα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Και να που έγινε. 7 χρόνια περίμενε ο Θανάσης. Την πρώτη φορά παραλίγο να την πατήσει σαν τη Μοσχολιού και να βγει να φωνάζει στα μπαλκόνια της Ρηγίλης, αλλά ο Θανάσης δεν ήταν αγνή ψυχή σαν τη συγχωρεμένη τη Βίκυ. Πάντα κρατούσε πισινή. Βασικές αρχές επιβίωσης. Τη δεύτερη φορά όμως, ο Καραμανλής ο νεότερος τα κατάφερε. Η Ν.Δ. ήταν πλέον κυβέρνηση και η πορεία του Θανάση από τη Ρηγίλλης στο γραφείο Υπουργού, ήταν θέμα ημερών. Όταν εγκαταστάθηκε στο υπουργείο σε θέση συμβούλου του υπουργού, τα φράγκα πέφτανε και από το κόμμα και από την αμοιβή του ως μετακλητού υπαλλήλου. Σε λίγο διάστημα, ήταν αναγνωρίσιμος από όλο το προσωπικό του υπουργείου. Αυτό έλειπε άλλωστε. Ο Θανάσης θεωρούσε το προσωπικό του υπουργείου, υπαλλήλους του. Σιγά μην ήταν όλοι ίσοι. Εξάλλου η επανίδρυση του κράτους όπως την είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος, είχε ήδη αρχίσει. Αυτά τα σοσιαλιστικά κόλπα με τους πασόκους και τους συνδικάλες καλό θα ήταν να τα ξεχάσουν εκεί στο υπουργείο. Μέσα στα πλαίσια της "επανίδρυσης του κράτους" θα υπήρχε και νέα ερμηνεία της αρχής της ισότητας και μεταξύ του προσωπικού του δημοσίου. Όλοι ίσοι, αλλά κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Σε λίγο καιρό ο Θανάσης μετείχε σε ομάδες εργασίας και επιτροπές (πάντα αμειβόμενες) σχεδόν σε όλο το δημόσιο. Το χρήμα έρεε και όλα πήγαιναν καλά, αλλά πολύ τρέξιμο. Ευτυχώς που είχε και τη θέση parking στο υπόγειο του υπουργείου, δίπλα σε αυτή του υπουργού, καθώς και την απαραίτητη άδεια για το δακτύλιο. Αλλιώς το μισό μισθό του θα τον πλήρωνε στα parking και στις κλήσεις. Πηγαινορχόταν από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, δίνοντας τα φώτα του σε επιτροπές και σε ομάδες εργασίας (πάντα αμειβόμενες) όπου μετείχε. Στη "γειτονιά κάνανε μαύρα μάτια να τον δούνε. Νύχτα έφευγε, νύχτα γυρνούσε Η νέα διακυβέρνηση και η επανίδρυση του κράτους του, είχε κλέψει τη ζωή. Και η CLK είχε γράψει τα χιλιόμετρα της αρκούδας. Και ο καιρός περνούσε και το τρέξιμο δε σταματούσε.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Μέχρι που μετά από δυόμιση χρόνια, ο μπαμπάς αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το βλαστάρι του. Και του κανόνισε κονέ με την κόρη αποτυχόντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, γείτονα στην Κηφησιά. Τα παιδιά θα ταίριαζαν κατά γενική πεποίθηση όλων. Και το γεγονός ότι η υποψήφια είχε τις άκρες της με το ΠΑΣΟΚ, ήταν επιθυμητό. Σήμερα στον πάγκο, αύριο βασικός ο Γιωργάκης, που είχε ήδη κερδίσει το Βενιζέλο. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Και το κονέ έγινε και το μυστήριο ετελέσθη. Καλεσμένοι όλοι, εκπρόσωποι και της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάποιοι από το συνασπισμό. Μόνο κανένας από το ΛΑΟΣ, και το ΚΚΕ δεν πήρε πρόσκληση, γιατί οι συμπέθεροι ποτέ δεν ήταν των άκρων.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Ταξίδι του μέλιτος εν μέσω ταξιδιών με αποστολές του υπουργείου στην Ευρώπη, αφού ο Θανάσης είχε ήδη αρχίσει να πηγαινοέρχεται στας Ευρώπας συνοδεύοντας τον Υπουργό. Δεξιώσεις, γεύματα εργασίας, διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια, όλα τα είχε ο μπαξές. Και όλα πληρωμένα. Άρχισαν και οι επιτροπές εκτός συνόρων και ο Θανάσης κατέληξε να ταξιδεύει περισσότερο και από τη Μάγια Τσόκλη. Κάποιοι κακεντρεχείς στο κόμμα, άρχισαν να τσινάνε. "Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω ήταν ο Θανάσης" έλεγαν. Αλλά ο Θανάσης δεν είχε χρόνο να δει τη γυναίκα του. Που να προλάβει να ασχοληθεί και μ' αυτούς; Άσε που η πεθερά του είχε ήδη ξεκινήσει μια εταιρεία συμβούλων και προώθησης και έπρεπε να πάρει και κανένα δημόσιο έργο του τομέα της. Έπρεπε να κοιτάξει και αυτό το θέμα.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Ο πεθερός του μετά το γάμο των παιδιών είχε διοριστεί στο ΔΣ μεγάλου κρατικού οργανισμού και με τη μεσολάβηση της μαμάς, στο κόμμα πέρασε σαν αναγκαία κίνηση και επιτυχία της κυβέρνησης ο διορισμός του σε τέτοια θέση κι ας ήταν σεσημασμένος πασόκος. Αφού, ήταν παλαιό και καταξιωμένο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια το γεγονός ότι ήταν πολιτικός φίλος του Νεονάκη, παρακάμφθηκε δίχως πολλά πολλά. Χώθηκε και η νεαρά σύζυγος του Θανάση στη βουλή μετά από 8ετή θητεία σε πολιτικό γραφείο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και έτσι όλα πήγαιναν ρολόι. Και ο Θανάσης συνέχιζε να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να πηγαινοέρχεται σε επιτροπές και συμβούλια, κουστουμαρισμένος στην πένα, με το notebook, το PDA, τα bluetooth και όλα τα αξεσουάρ.

Και το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Μέχρι που έσκασε το θέμα με ένα χοντρό που πήδαγε μια συμβασιούχο και μετά πήδηξε από τη βεράντα και τον οποίο ο πρόεδρος τον είχε διορίσει γενικό γραμματέα σε υπουργείο. Τα μέσα ξεσάλωσαν και ο Θανάσης άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η Ν.Δ. δεν είχε μέλλον ως κυβέρνηση. 2 - 4 χρόνια το πολύ όπως έλεγε και η πεθερά του και μετά θα ερχόταν ο ΓΑΠ. Κι ας έλεγαν άλλα οι δημοσκοπήσεις περι καταλληλότερου. Και η πεθερά του τα ήξερε τα πράγματα καλά στο ΠΑΣΟΚ. Και μετά από έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο αποφάνθηκαν ότι .....

το χρήμα μπορεί και να σταματούσε να πέφτει right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Έπρεπε να γίνουν συνδυασμένες κινήσεις από όλα τα μέλη της οικογένειας. Έπρεπε να προετοιμαστεί το έδαφος και τα κονέ. Μετά τις τελευταίες εκλογές η Ν.Δ. είχε 151 βουλευτές και το κλίμα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται Έτσι κανονίστηκαν όλα σε χρόνο μηδέν. Σε ένα μήνα ο Θανάσης και η γυναίκα του κατέλαβαν θέσεις μονίμων υπαλλήλων της βουλής. Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βέβαια, γιατί η Ν.Δ. δεν προχώρησε το θέμα με την αναγνώριση των κολεγίων, αλλά αυτό ήταν λεπτομέρεια. Αφού αμέσως τοποθετήθηκαν σε επίσης μόνιμες θέσεις υπαλλήλων της αντιπροσωπίας της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο. 16 μισθοί από τη βουλή, έξοδα κίνησης, εκτός έδρας, επιπλέον αμοιβή από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενοίκιο στις Βρυξέλες πληρωμένο. Το μόνο κακό ήταν ότι δεν υπάρχει θάλασσα εκεί και ως εκ τούτου ούτε και ιστιοπλοϊκά. Και ο Θανάσης είχε μάθει αλλιώς. Αλλά τι να κάνει; Το κατάπιε αυτό, όσο κι αν τον πονούσε. Πίσω στην πατρίδα, όσοι τους ήξεραν έπαθαν πλάκα. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε να κάνει τέτοιες κινήσεις σε τόσο μικρό χρόνο. Οι φίλοι στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, απορούσαν.
Πάντως ...

Το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2009 κι εγώ απορούσα, μέχρι που άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο μπροστά μου:
Η Ν.Δ. διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ διαχειρίζεται τη διαφαινόμενη χρεωκοπία της χώρας και μετά διαλύεται. Οπότε ο Θανάσης και η σύζυγός του πήδηξαν από το καράβι ακριβώς τότε που έπρεπε. Μάγκας ο Θανάσης τελικά.

Προχθές μιλήσαμε και στο τηλέφωνο:
........
........
........
- Τι άλλα νέα ρε φίλε; Πές κανένα νέο από την πατρίδα.
- Τι νέα ρε Θανάση; Σκατά. Πάει για φούντο η χώρα, κι εμείς μαζί της. Εσείς πως τα περνάτε στις Βρυξέλες;
- Σκατά κι εδώ. Κωλόκαιρος και τρέξιμο της αρκούδας ρε συ. Θα σου τα πώ αναλυτικά το καλοκαίρι στις διακοπές. Τώρα κλείνω γιατί είμαι στο τρέξιμο.
- Ποιές διακοπές ρε Θανάση; Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πεινάσει ρε.
- "κλικ"
- Θανάση;
Το έκλεισε γιατί ....

Το χρήμα έπεφτε right through (παραφράζοντας τον Ζαμπέτα).


Αφιερωμένο στους φίλους μου, Δημήτρης.

1 σχόλια:

Restless είπε...

Πόσοι τέτοιοι υπάρχουν άραγε; Δεν φταίνε όμως αυτοί κυρίως, φταιει το συστημα που εφτιαξαν οι πολιτικοί μας και μεγάλωσε τέτοια βλαστάρια σε βάρος όλων των υπολοίπων. έχω και εγώ πολλές ιστορίες να πω για πολύ , μα πάρα πολύ , 'κουρασμένους' δημοσίους υπαλληλους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανέιων ( πολύ δύσκολη δουλεια) που μπήκαν επειδή πριμοδοτήθηκαν λόγω γονιού στην ιδια υπηρεσία, και παίρνουν παχυλούς μισθους με πεεντακόσια επιδόματα και πολλά πολλά άλλα. Ομως δεν φταίνε αυτοί. Το σύστημα τους επέτρεψε να το κάνουν.ΑΥτό πρέπει να αλλάξουμε. ΤΩΡΑ