Labels

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ποιός φοβάται τις κάλπες τελικά;

Μια εύκολη απάντηση στο ερώτημα "ποιος φοβάται τις επόμενες εκλογές" είναι η εξής:

- Είναι δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά του μνημονίου και όχι υπέρ κάποιας κυβερνητικής πρότασης.

- Το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα εξαερωθεί στις επόμενες εκλογές, δεδομένης της απέχθειας του κόσμου προς το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στα νύχια του ΔΝΤ και των αρπακτικών της Ε.Ε.

- Η Ν.Δ. λόγω της κωλοτούμπας Σαμαρά αναφορικά με το 2ο μνημόνιο, φαίνεται να έχει μια πτωτική εκλογική δυναμική η οποία μάλιστα, φαίνεται παίρνει μέρα με τη μέρα μορφή κατακρεμνίσματος.

Με βάση τα πιο πάνω οι κερδισμένοι των επόμενων εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει ότι έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ που ευελπιστεί κάτι ανάλογο και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ που θα πάρουν άλλο ένα κομμάτι της Ν.Δ.

Αυτή είναι η εύκολη ανάγνωση. Αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που αν τα αναλογιστούμε, μπορούμε να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα.

- Ο καθ'όλα συμπαθής Α. Τσίπρας ηγείται ενός συνασπισμού κομμάτων που κινούνται από την (άκρα) εξωκοινοβουλευτική αριστερά έως την σοσιαλιστική αριστερά. Η συνεννόηση εντός του συνασπισμού αυτού ήταν και συνεχίζει να είναι δύσκολη. Για παράδειγμα ενώ η ρητορική του Α. Τσίπρα κινήθηκε προεκλογικά στην απονομιμοποίηση του μνημονίου και αυτό τελικά του έδωσε το ποσοστό που του έδωσε, μετεκλογικά, άλλα στελέχη του μιλούν για αναδιαπραγμάτευση, άλλοι για καταγγελία, άλλοι για μονομερή διαγραφή χρέους, άλλοι για μονομερή ακύρωση όλου του μνημονίου. Ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι είναι υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στη νομισματική ένωση και την Ε.Ε., η οποία όμως ακούγοντας αυτές τις "τσάμπα μαγκιές" του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να πετάξει την Ελλάδα με τις κλωτσιές έξω. Αυτή η μετεκλογική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί στους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν τουλάχιστον απογοήτευση. Γιατί τώρα καταλαβαίνουν ότι αυτό που ψήφισαν δεν έχει καμία σχέση με αυτό που του έλεγαν ότι θα ψηφίσουν. Η μικροψυχία των στελεχών του, η αδυναμία άρθρωσης πραγματικού αντιμνημονιακού λόγου με χειροπιαστά επιχειρήματα, η φύση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ (με Μ.Λ. ΚΚΕ, Τροτσκιστές και άλλους) καταστεί αδύνατη την όποια πραγματική κυβερνητική πρόταση από μέρους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας ανεξάρτητα από τα ποσοστά του.

- Αυτό που θα τεθεί ως ερώτημα στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που τέθηκε στους ψηφοφόρους την 6η Μαϊου. Το ερώτημα που θα τεθεί στις επόμενες εκλογές θα είναι "ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ" μετά της εκλογές. Αν όι ψηφοφόροι αναλογιστούν σοβαρά τι πρέπει να γίνει για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και στη ζώνη του Ευρώ, τότε δεν είναι ακθόλου σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του, αν δεν έχει σχετικές συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις.

- Δεν αναφέρομαι καθόλου στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όχι γιατί τους υποτιμώ, αλλά γιατί δεν θεωρώ ότι εκτός από την τιμωρία όσων οδήγησαν τη χώρα στη θέση που βρίσκεται σήμερα, δεν έχουν καμία άλλη πρόταση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί κυβερνητική ή έστω άξια λόγου.

Πάντως ένα είναι σίγουρο: Στις επόμενες εκλογές, όταν και αν γίνουν, οι Έλληνες λογικά δε θα ψηφίσουν κατά του μνημονίου μόνο. Θα ψηφίσουν και υπέρ μιας κυβερνητικής πρότασης που θα εξασφαλίσει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Είδωμεν.