Labels

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης ή αλλιώς η μεγάλη μασαμπούκα


- Ο πολυπόθητος εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα προχωράει με τόσο γοργούς ρυθμούς και για τόσα χρόνια, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που εύλογα όλοι αναρωτιόμαστε τι δεν πάει καλά και δεν έχει ακόμη εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας.

- Όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό, κατά την άποψή μου, μιλάμε για μια διαδικασία που περιλαμβάνει κατ' αρχήν εκσυγχρονισμό αντιλήψεων, νοοτροπίας και σε δεύτερο επίπεδο υποδομές και εξοπλισμούς.

- Ακόμη θεωρώ ότι στο δημόσιο υπηρετεί προσωπικό που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και των πολιτών, είναι απομονομένο και απαξιωμένο επαγγελματικά (δίχως να φέρει το ίδιο την ευθύνη γι αυτό).

- Επίσης πιστεύω ότι οι Υπουργοί και οι Γ.Γ. έχουν ένα ρόλο ανάλογο με αυτόν του διοικητή στη λούφα και παραλαγή του Περάκη, που ενώ νομίζει ότι διοικεί ένα στρατόπεδο, στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι φαντάροι κάνουν ότι θέλουν.

- Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες (από Γ.Γ. και κάτω), ενώ έπαγγέλονται τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου προωθούν-πουλάνε με τη μορφή εισηγήσεων στους πολιτικούς προϊστάμενούς τους τακτικές που έχουν να κάνουν με προμήθειες εξοπλισμών ή δημιουργία υποδομών.

- Καμία μνεία δε γίνεται ποτέ για εκσυγχρονισμό αντιλήψεων ή νοοτροπίας των ιδίων και των συναδέλφων τους.

-Οι πολιτικοί προϊστάμενοι (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) ως περαστικοί επισκέπτες στο υπουργείο τους, εμπιστεύονται τις πιο πάνω εισηγήσεις (ειδικά αν προέρχονται από ημέτερους υπαλλήλους - στελέχη), θεωρώντας ή βαπτίζοντας γκουρού της δημόσιας διοίκησης τους εν λόγω υπηρεσιακούς παράγοντες και ... υπογράφουν...

- Και έτσι προκηρύσσονται έργα τα οποία ολοκληρώνονται και παραλαμβάνονται, αλλά αποτέλεσμα ... μηδέν. Και προκυρύσσονται νέα έργα. Και ο φορολογούμενος πληρώνει τα έργα και τα ξαναπληρώνει και προκηρύσσονται νέα και ανατίθενται και τα ξαναπληρώνουμε ... και πάει λέγοντας. Ο εκσυγχρονισμός όμως άφαντος. Φαύλος κύκλος. Σαν να αγοράζω κάθε χρόνο στον παππού μου ένα super duper notebook τελευταίας τεχνολογίας για δώρο στη γιορτή του και να απορώ που δεν έχει μάθει μετά από τόσα notebooks να γράφει προγράμματα.

Έτσι παιδιά, συνεχίστε να προκηρύσετε και να ξαναπροκηρύσετε έργα, φορτώστε τις αναδόχους χρήμα (δικό μας), μήπως κάποιος ύπάλληλος εκσυγχρονιστεί. Και αν το κάνει κάποιος ξέρετε εσείς... θα χαλάσει η συνταγή και τότε ... στην πυρά.
:-)