Labels

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Φωτογραφικό Υλικό της Επανάστασης του 1821

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821...


25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1946. Ευέλπιδες παρελαύνουν με τις σημαίες από τα πεδία των μαχών, των συνταγμάτων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Φωτορεπορταζ Κ. Κουρμπέτης. Ελληνικόν Φωτογραφικόν Πρακτορείον, 25 Μαρτίου 1946.
Φωτογραφικό Αρχείο Ε.Ι.Μ.
Πηγή Εθνικό Ιστορικό Μουσείο





«…καὶ βρίζουν, οἱ πουλημένοι εἰς τοὺς ξένους, καὶ τοὺς παπάδες μας, ὁποῦ τοὺς ζυγίζουν ἄναντρους καὶ ἀπόλεμους. ᾽Εμεῖς τοὺς παπάδες τοὺς εἴχαμε μαζὶ εἰς κάθε μετερίζι, εἰς κάθε πόνον καὶ δυστυχίαν. Ὄχι μόνον διὰ νὰ βλογᾶνε τὰ ὅπλα τὰ ἱερά, ἀλλὰ καὶ αὐτοὶ μὲ ντουφέκι καὶ γιαταγάνι, πολεμώντας ὡσὰν λεοντάρια. Ντροπὴ Ελληνες!».
Μακρυγιάννης




Την 25η Μαρτίου 1821 έλυωσαν τα σίδερα της σκλαβιάς και συντρίφθηκαν οι αλυσίδες. Μια δράκα ήσαν οι ΄Ελληνες αγωνιστές του 1821, μα σύντριψαν τα δεσμά και εχάρισαν την ελευθερίαν και το μεγαλείον εις την Πατρίδα μας Ελλάδα, γιατί ήσαν αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι ή να αποθάνουν.
Πηγή ΕΟΚΑ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΌΚΟΥ
(3ο Νηπιαγωγείο Τήνου)

ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ
ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΕΚΕΙΝΟ
ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΛΕΞΑΝ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝΕ
ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Πηγή Η Αθήνα μέσα στο χρόνο




Ο πανηγυρισμός της Εθνικής Εορτής το 1902 
-----------------------------------------
Σήμερα πάμε 100+ χρόνια πίσω να δούμε πως γιόρταζαν οι Βολιώτες την εθνική επέτειο. Από την Φωνή του Λαού της 25ης Μαρτίου 1902:
"Ο εις ανάμνησιν της ημέρας εκείνης πανηγυρισμός της εθνικής μας εορτής θα εορτασθή σήμερον μετά πάσης επισημότητος και ενθουσιασμού κατά το κάτωθι δημοσιευόμενον επίσημον πρόγραμμα.
Πρό μεσημβρίας
-
1ον) Την πρωίαν της σήμερον και περί ώραν 8ην, άπαντα τα Σωματεία θα ώσι μετά των σημαιών των συγκεντρωμένα εν τη Πλατεία του Στρατώνος ως και οι μαθηταί των Δημοτικών
Σχολείων.
2ον) Μετά την εκκίνησιν του στρατού προς τον Μητροπολιτικόν Ναόν, δια της προπορεύσεως της Φιλαρμονικής της Φιλοπτώσου Αδελφότητος τα Σωματεία θα έπωνται του στρατού κατά σειράν αρχαιότητος σχηματιζόμενα κατα τετράδας, των μαθητών των Σχολείων τοποτεθησομένων, εν στρατιωτική παρατάξει, εν τω μέσω του σιαμερίσματος των Σωματείων.
3ον) Μετά το πέρας της δοξολογίας, τα Σωματεία με την αυτήν τάξιν θα διέλθωσι την οδόν Ερμού και παρακάμπτοντα την οδόν Ορμινίου θέλουσι διευθυνθή δια της οδού Δημητριάδος προς Δημαρχείον και εκείθεν διά της οδού Ιωλκού θα καταλήξουσιν εις την Πλατείαν Ελευθερίας, ένθα εκφωνηθήσεται ο αρμόδιος εθνικός λόγος. Μεθ΄ ό άπαντα τα Σωματεία θέλουσι πορευθή από κοινού εις τα Γραφεία προς κατάθεσιν των σημαιών της Φιλαρμονικής.

Μετά μεσημβρίαν η λαμπαδηφορία
---
4ον) Την 8 μ.μ. άπαντα τα Σωματεία ως και οι μαθηταί των σχολείων θα ώσι συγκεντρωμένα εν τη πλατεία του Στρατώνος. Άμα τη ενάρξει του ανακλητικού, διαταχθήσεται η λαμπαδηφορία μετά των βεγγαλικών (εφοδιασμένου προς τον σκοπόν τούτον ιδιαιτέρως ενός εκάστου των σωματείων)
5ον) Τα σωματεία μετά των μαθητών των σχολείων, κατά την αυτήν ως και πρό μεσημβρίαν ταξιν θέλουσι παρακολουθή βραδέως τον ανακλητικόν προπορευομένης της Φιλαρμονικής, θέλουσι δε διέλθη την οδόν Δημητριάδος μέχρι της οδού Φιλελλήνων κάμπτοντα την οδόν Ορμινίου εν τη πλατεία της Ελευθερίας, εκείθεν δε δια της οδού Ιωλκού, θέλουσι καταλήξει έμπροσθεν του καφενείου Γιαννόπουλου, όποθεν θέλει επέλθει η διάλυσις."

ΣΗΜ 1>. Η καρτ ποστάλ είναι του Στέφανου Στουρνάρα και σύμφωνα με την σημείωση δείχνει την πομπή επί της Δημητριάδος κατά την 25η Μαρτίου - δεν είναι γνωστό ποιού ακριβώς έτους (σιγουρα πρίν το 1905). Επί κεφαλής της πομπής, που βαδίζει ανατολικά, είναι η Φιλαρμονική όπως ακριβώς λέει και το κείμενο.
ΣΗΜ 2> Ενα μικρό κουίζ επανάληψης για να θυμηθούμε τι έχουμε μάθει, για αυτούς που χάσαν μερικά ... επεισόδια:
* Η Πλατεία Στρατώνος είναι ....http://tinyurl.com/mokt7m4 
* Η Οδός Ορμινίου είναι η σημερινή ...http://tinyurl.com/n86jsy7 (διαβάστε τα σχόλια για τις διαδοχικές ονομασίες της)
* Η φωτογραφία είναι στο ύψος της οδού ... και μπροστά στο ... http://tinyurl.com/lsnyxjx (ψάξτε για το σχόλιο του αγαπητού φίλου Νικολάου Φ.)



Στις 25 Μαρτίου του 1872 γίνονται στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ προς τιμή του οποίου ο Βαλαωρίτης εκφωνεί το τελευταίο ποίημα της ζωής του.