Labels

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η ώρα της αλήθειας

- Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Έφτασε η στιγμή που πρέπει να αξιολογηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα της μεταπολίτευσης. Πρέπει να γίνει πραγματικός απολογισμός των πεπραγμένων όλων όσων ενεπλάκησαν στην πορεία της χώρας προς το γκρεμό που βρίσκεται σήμερα, ρεαλιστική εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και σοβαρός υπολογισμός όσων πρόκειται να γίνουν. Και πρέπει να ερμηνευθεί αντικειμενικά το αποτέλεσμα των εκλογών και η βούληση των Ελλήνων.

Τα συμπεράσματα, των εκλογών κατά τη γνώμη μου, κινούνται σε τέσσερεις άξονες:

Οι Έλληνες είναι οργισμένοι.
Η χθεσινή ψήφος ήταν πάλι ψήφος απέχθειας προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Χρυσή Αυγή διατήρησε τη δύναμή της παρόλα τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διαπιστώνει ότι ίσως τελικά το χαστούκι του Η. Κασιδιάρη να ήταν χαστούκι προς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ίσως αυτό το περιστατικό να ήταν ο πρόλογος ενός νέου κεφαλαίου που πρόκειται να γραφτεί στην ιστορία μας. Το τι θα λέει αυτό το κεφάλαιο, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που πρόκειται να σχηματιστεί. Αν η νέα κυβέρνηση αφουγκραστεί την τάση της κοινωνίας και ανταποκριθεί στα μηνύματα που αυτή στέλνει, τότε μπορεί το κεφάλαιο αυτό της ιστορίας μας να είναι η αρχή ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα. Αν όμως η κυβέρνηση εγκλωβιστεί στα πλαίσια των συμφωνιών που θα γίνουν για το σχηματισμό της, αν συνεχίσει την εφαρμογή πολιτικών ξενόφερτων και μέτρων επιβαλλόμενων στο λαό δίχως την ελάχιστη αποδοχή τους από αυτόν, τότε μάλλον το παιγνίδι είναι χαμένο και κάποια στιγμή το χαστούκι του Η. Κασιδιάρη θα το ακολουθήσουν κι άλλα χειρότερα και ενδεχομένως πολύ επικίνδυνα φαινόμενα.

Ναι στο ευρώ αλλά όχι με κάθε κόστος.
Η ευθύνη του Α. Σαμαρά και της Ν.Δ. είναι τεράστια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πορευθεί σε ένα δρόμο που στο τέλος του θα πρέπει να υπάρξει φως και θα πρέπει να πείσει και το λαό ότι αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ως όπλο ενάντια στην προσπάθεια των δανειστών μας να συνεχίσουν να επιβάλουν στο λαό μας αντιλαϊκές πολιτικές. Θα πρέπει να εμφανίσει την πιθανότητα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή προς τους κύκλους που τον φοβούνται. Γιατί είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην Ε.Ε. αυτοί που φοβούνται τον Α. Τσίπρα είναι αυτοί που καθορίζουν και τις πολιτικές που μας επιβάλλονται. Αν η νέα κυβέρνηση παρερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών και θεωρήσει ότι κλήθηκε να κυβερνήσει με την τακτική των κυβερνήσεων ΓΑΠ και Παπαδήμου, τρομοκρατώντας το λαό, απειλώντας το κοινοβούλιο και εξυπηρετώντας μονομερώς τις επιταγές του μνημονίου και των δανειστών, τότε ο χρόνος επιβίωσής της θα είναι ελάχιστος.

Αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης
Η ευθύνη του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη επίσης. Δεδομένης της ανοδικής τάσης του στο εκλογικό σώμα, και με δεδομένο το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος θα συνεχίσει να τροφοδοτεί αυτή την ανοδική του πορεία, πρέπει να δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα. Πρέπει να αποβάλει τις διάφορες υστερικές τσιρίδες από τις τάξεις και τα αναχρονιστικά στερεότυπα που πολλές φορές καθορίζουν την πολιτική του και να αρθρώσει σοβαρό προοδευτικό πολιτικό λόγο και πρόταση διακυβέρνησης της χώρας εκτός μνημονίου και ΔΝΤ. Πρέπει να ενισχύσει και να τεκμηριώσει τις θέσεις του και να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει ρότα με καταπολέμηση των πολιτικών που επιβάλλονται στο λαό δίχως τη θέλησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θα κληθεί κάποια στιγμή να κυβερνήσει τη χώρα. Και ως τέτοια θα πρέπει να άγεται καθ' όλο το διάστημα κατά το οποίο θα αντιπολιτεύεται τη νέα κυβέρνηση.

Απόδοση ευθυνών και πραγματική κάθαρση.
Οι Έλληνες υποφέρουν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν λόγω πράξεων που έγιναν και πολιτικών που ασκήθηκαν στη χώρα από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η νέα κυβέρνηση, για να έχει το λαό αρωγό της στην όποια προσπάθεια κάνει, θα πρέπει να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών με κάθε τρόπο. Η σύμπραξη και του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματική κάθαρση πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Πρέπει να υπάρξει τιμωρία για όλους ανεξαιρέτως όσοι ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Και θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία για όσους μετέτρεψαν την κρίση χρέους της χώρας σε εθνική τραγωδία.