Labels

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

«στήθηκε» η προκήρυξη ώστε να μοριοδοτούνται μόνο τα προσόντα του Άγγ. Μπίνη.

 

Αφορά την ακρόαση Μπίνη χθες:οι μεθοδεύσεις προκάλεσαν την ένταση με την αντιπολίτευση, ακόμα και ειρωνείες. Το 2019 έγινε «απευθείας ανάθεση» της θέσης, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Έρχεται μετά ο Μ. Βορίδης και λέει, μάλιστα, ποια είναι η σωματογραμμή του Αγγ. Μπίνη; Τάδε ύψος, τάδε κιλά, τόσο νούμερο παπούτσι κ.λπ., και του ράβει το κοστούμι. Άλλαξε όλη τη μοριοδότηση, ώστε μόνο αυτός να μπορεί να χωρέσει στα ρούχα και στο κάθισμα, γι’ αυτή τη διαδικασία».

Δηκτικός Καστανίδης

«Έχω έναν κρυφό ή και φανερό θαυμασμό στην ικανότητα του πρωθυπουργού να συλλαμβάνει, στο πλαίσιο της αναγκαίας αριστείας, τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται από τον ίδιον και μετά επιλέγονται και από την ειδική επιτροπή του Ν. 4622» σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης καταψηφίζοντας (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25) την πρόταση της κυβέρνησης.

Κατρούγκαλος: Στημένο

Για «εμβληματική προσπάθεια άλωσης της δημόσιας διοίκησης στον κρισιμότερο τομέα της, που αφορά στην πραγματοποίηση ελέγχων», και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (που είχε συνεργάτη τον Αγγ. Μπίνη) έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «προσωπικά ο πρωθυπουργός επέλεξε τη διοίκηση της Αρχής για να μην ελέγχονται τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην κοινωνία». Στη συνέχεια «στήθηκε» η προκήρυξη ώστε να μοριοδοτούνται μόνο τα προσόντα του Άγγ. Μπίνη.

«Ήταν απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά δεν είχε διδακτορικό. Έτσι το διδακτορικό δεν μοριοδοτείται καθόλου. Είναι μαζί με το μεταπτυχιακό προαπαιτούμενο τυπικό προσόν και το πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μοριοδοτείται με 300 μόρια στα 1.000. Μολονότι το βασικό έργο της Αρχής είναι εξωτερικοί έλεγχοι, δεδομένου ότι ο Άγγ. Μπίνης είχε μια βασική ειδίκευση στον εσωτερικό έλεγχο, προτάσσεται στην προκήρυξη αυτή η ειδίκευση» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Στα επιπρόσθετα προσόντα αξιολογείται η εργασιακή εμπειρία μόνο σε χώρες του εξωτερικού. Δεν αξιολογείται η εμπειρία στην Ελλάδα. Ένας πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είχε καμία πιθανότητα απέναντι στον Άγγ. Μπίνη δεδομένου ότι η εμπειρία του ήταν στο εσωτερικό. Ένας ειδικός σε θέματα ελέγχων καμία τύχη δεν είχε απέναντι στον Άγγ. Μπίνη, γιατί ο Άγγ. Μπίνης ήταν η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη».

Ξανθόπουλος: Θα ελεγχθούν Novartis - ΚΕΕΛΠΝΟ;

Την έντονη ανησυχία του για τη στάση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας όσον αφορά τη συνέχιση σημαντικών ελέγχων που σχετίζονται με υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς, όπως η Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξέφρασε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. «Γιατί δεν ανανεώθηκαν οι θητείες των επιθεωρητών και της συντονίστριας της Επιθεώρησης; Γιατί αφαιρείται ο φάκελος σημαντικών υποθέσεων ελέγχων που αφορούν αυτές τις υποθέσεις διαφθοράς; Ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας; Γιατί αποχωρούν πριν την περαίωση του έργου; Συζητήθηκε στο Δ.Σ. της Αρχής και ποια ήταν η γνώμη του;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπερνάνε το ΣτΕ

Υπογραμμίζεται ότι η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση του Μαξίμου, το οποίο απέστειλε στη Βουλή την πρόταση για τον Άγγ. Μπίνη προκειμένου βάσει Κανονισμού να εγκριθεί εντός πέντε ημερών. Με τον τρόπο αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία ξεπέρασε το γεγονός ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί αίτηση αναστολής και ακύρωσης της διαδικασίας επιλογής του Αγγ. Μπίνη. Η αίτηση υποβλήθηκε από τον πρ. γενικό επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Σταύρο Ευαγγελάτο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της Αρχής Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Ευαγγελάτος είχε τοποθετηθεί στη θέση του επιθεωρητή το 2014 με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη και παρέμεινε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον Στ. Ευαγγελάτο εγώ έχω πάρα πολύ καλή εκτίμηση και τον γνωρίζω και ως διευθυντή Φαρμάκου, όταν ήταν, και ως διοικητή του ΣΕΥΠ» ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης.

Μπίνης: Λειτουργούμε

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. υποστήριξε πως γίνονται προσωπικές επιθέσεις στον Άγγ. Μπίνη, μένοντας στη διαδικασία και αποφεύγοντας να υπερασπιστεί ευθέως τις φωτογραφικές διατάξεις της προκήρυξης Βορίδη.

Ο Άγγ. Μπίνης υπερασπίστηκε τη συγχώνευση των έξι ελεγκτικών αρχών για να δημιουργηθεί η Αρχή Διαφάνειας. «Ποιοι φορείς συγχωνεύτηκαν; Δέκα επιθεωρητές στο ΣΕΕΜΕ, που χρωστούσαν 100.000 ευρώ ενοίκια, χωρίς Ίντερνετ και κομπιούτερ, άλλοι 10 στο ΣΕΔΕ, ξεχασμένοι σε ένα τριώροφο κτήριο, οι 50 περίπου του ΣΕΥΠ, οι 100 του ΣΕΕΔ και οι 10 που είχε ο γενικός επιθεωρητής» ανέφερε. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές, στο ΣΕΥΠ υπηρετούσαν 121 επιθεωρητές...

«Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα φορέας που προήλθε από συγχώνευση έξι φορέων λειτουργεί από την προηγούμενη μέρα, όχι από την επόμενη» είπε και πρόσθεσε: «Πριν ήταν ένα μαύρο κουτί. Δεν θα βρείτε ούτε μία πρόταση πώς αξιολογούνταν οι καταγγελίες, ούτε μία σελίδα αρχείου να μπορεί να απαντήσει κάποιος στον έλεγχο των Ελλήνων βουλευτών, γιατί προέταξες αυτή και όχι την άλλη, γιατί υπάρχει καταγγελία από το 2010 στους φορείς και προγενέστερες που δεν έχουν ελεγχθεί και σαπίζουν στα ντουλάπια; Αυτό σήμερα δεν γίνεται. Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο και, αν αργήσει η καταγγελία, θα ελεγχθεί και αυτός που την αργεί, και φυσικά η διοίκηση» ανέφερε ο Άγγ. Μπίνης.

Σύμβουλο δημοσιότητας με 200.000

Την αποκάλυψη ότι ο Άγγελος Μπίνης έδωσε 200.000 ευρώ σε σύμβουλο δημοσιότητας, ενώ δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των πορισμάτων, έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Τώρα αρχίζει η δημοσιοποίηση, δικαιολογήθηκε ο Άγγ. Μπίνης χωρίς να διαψεύσει το ποσό.