Labels

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ζωγράφος ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ

ΝΙΚΗΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Νίκησε και πάλι ο άνθρωπος, όχι το συμφέρον του. Μέγας οιωνός, μέγιστη ελπίδα για τους ήρωες Έλληνες, και δάκρυα χαράς για δασκάλους αυτής της σχολής. Αρνούμεθα τις παροχές χάριν του πνεύματος, χορταίνουμε με τον αέρα της εντιμότητας, της παλικαριάς και των ονείρων. Μάθαμε να καταδικάζουμε το ψεύδος και την ανικανότητα. Τα μεγάλα μηνύματα δεν έχουν ούτε ειδικό βάρος, ούτε ρόδες... Μια βροχή μας φτάνει. Μια κούραση δίκαιη, ένας θάνατος που τον χάρηκε μια ζωή!
Και να’μαστε εδώ, όρθιοι και κλαμένοι, κριτές της ματαιοδοξίας των υπανθρώπων. Τι θαύμα το έργο που προάγει την αντίληψη, τι θαύμα τα σίδερα του μόχθου, η απλότητα της ευφυίας, τι θαύμα.
Να’μαστε εδώ, όρθιοι και λυπημένοι για τους εναπομείναντες... για τους καθυστερημένους, για τους ανυποψίαστους, για τους βαρβάρους που θέλανε «να μας εξηγήσουν» το κείμενο της ζωής, που το μάθαμε παιδάκια! Που θέλανε να μας μιλήσουν για μια λογική χωρίς ενόραση, για ένα πρόβλημα χωρίς αντιστοιχίες. Για τη διάμετρο των αντιθέτων, που είμεθα οι διδάξαντες.
Χίλια Ο–Χ– Ι ! Δεν θέλουμε, διότι δεν αντιλαμβάνεσθε. Δεν σας αγαπάμε, διότι είσθε ανεπίδεκτοι λόγω θράσους. Σας πιστώσαμε τόσο χρόνο. Τον σπαταλήσατε λιποβαρώς και ηλιθίως. Καιρός να πάρετε τα βουνά, και δεν ξέρεις... μπορεί το απόλυτο της ερημιάς να σας νουθετήσει. Χωρίς επάρσεις, χωρίς κουστωδίες, χωρίς κλαξόν. Με τα χέρια μόνο υψωμένα σε δέηση για τα ελέη κάθε αντιστροφής.

Ποιος νίκησε; Μα κανείς βεβαίως, πλην των Ανθρώπων !

Εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», 3/6/1985, σελ. 1.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ (1933-2014), Ο Μακεδονομάχος Ζαχαρίας Διάφας, 1993, λάδι σε χάρντμπορντ, 170 x 122 εκ., Συλλογή «80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης».