Labels

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Το "Έντεκα", παραδοσιακό άκουσμα της Κοζάνης και των Κοζανιτών




Ένα βίντεο φτιαγμένο με φωτογραφίες της παλιάς Κοζάνης και με την εκτέλεση του κομματιού από το τοπικό παραδοσιακό συγκρότημα Χάλκινων Κοζάνης "Λόζιος κι Ανακατωσιά".

Συρτός Μακεδονίας


Παραδοσιακός χορός της Μακεδονίας, ο οποίος όμως είναι διαδεδομένος σε ολόκληρη την Ελλάδα (πρόκειται για τον πανελλήνιο συρτό - καλαματιανό). Ο τίτλος του τραγουδιού είναι το "Όνταμ πο νεβεστατα" (=πάμε για τη νύφη) ή "Βράνα κόνγια γιάβαμ γιας" (= Κορακένιο άλογο καβαλίκεψα). Πρόκειται ουσιαστικά για γαμήλιο συρτό. Το τραγούδι περιελάμβανε και στίχο στο τοπικό σλαβοφανές ιδίωμα, το οποίο απαντάται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας (σύμφυρση σλαβικών, τούρκικων, ελληνικών και βλάχικων λέξεων), και το οποίο όμως κυνηγήθηκε και εξοβελίστηκε από το Ελληνικό κράτος, είτε λόγω μη γνώσης της τοπικής παράδοσης των Ελλήνων σλαβόφωνων είτε υπό την πίεση τότε των Βουλγάρων για αναγνώριση μειονότητας εντός της Ελλάδας με πρόσχημα το γλωσσικό ιδίωμα. Οι εικόνες του βίντεο είναι σκηνές από τις παραδόσεις των Μακεδόνων και τοπία της Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη μελωδία προέρχεται από την περιοχή της Αριδαίας, βόρεια της Έδεσσας.

A Greek traditional dance from Macedonia, which is danced all over the Greece. All Greeks at all Greek areas dance sirto with 6 or 12 steps. The pictures of video illustrate traditions of Macedonian people and the landscapes are from Western Macedonia.

Δημοτικά τραγούδια Μακεδονίας

Τραγούδια Μακεδονίας - Songs of Macedonia (Greece)
Περιεχόμενα / Λίστα Τραγουδιών:

1. ΓΙΑ ΕΦΕΞΕ ΓΙΑ ΧΑΡΑΞΕ 
2. ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΟΥΛΑ 
3. ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ 
4. ΑΗΡΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΡΙ 
5. ΧΟΡΕΨΤΙ ΔΥΟ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ 
6. ΤΖΙΑΚΑΣ 
7. ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ 
8. ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ 
9. ΛΟΤΖΙΑ 
10. ΠΟΛΛΑ ΕΙΝ' ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ 
11. ΑΙΒΑΣΙΛΙΑΤΙΚΟΣ 
12. ΑΠΟΨΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑ 
13. ΣΕΛΑΝΙΚ 
14. Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ 
15. ΜΕΣ ΣΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ 
16. ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 
17. ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ 
18. ΠΟΥΛΙΑ Μ' ΠΙΤΟΥΜΕΝΑ 
19. ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΠΕΛΑΓΑ 
20. ΣΤΟΥ ΜΑΥΡΙΑΝΟΥ Τ' ΑΛΩΝΙ 
21. ΜΠΑΙΝΤΟΥΣΚΑ

Συνέντευξη Βασ. Μαρκεζίνη


«ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ» H Τουρκία προωθεί τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας

Αποσπάσματα από την εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ στο ΚΡΗΤΗTV, με προσκεκλημένο τον Βασίλειο Μαρκεζίνη σε μία άκρως αποκαλυπτική και συγκλονιστική συζήτηση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Η πανωλεθρία των ευρωπαίων & η νίκη του Νταβούτογλου για το προσφυγικό.
Ο Νταβούτογλου είναι «ΑΛΕΠΟΥ», μετέβαλε την θεωρία του σε εξωτερική πολιτική.
Τα κεφάλαια της Κύπρου.
Η Τουρκία «κληρονόμησε» την διπλωματία του Βυζαντίου & του Φαναριού & την εφαρμόζει εξαιρετικά επιτυχώς.
Οι Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και Ίμια.
Η Τουρκία επανέρχεται είναι αποφασισμένη, ξέρει τι θέλει & προχωρά διεκδικώντας νησιά, βραχονησίδες & μισό Αιγαίο.
Η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης & το χάος που θα επακολουθήσει…
Η Τουρκία επηρεάζει και ενισχύσει οικονομικά κατά της Ελλάδας τα γύρω μας κράτη με σκοπό τις εδαφικές διεκδικήσεις κτλ.
Ο θανάσιμος κίνδυνος της Ελλάδας επεκτείνεται από την Αδριανούπολη έως και τα Τίρανα.
Η Τουρκία θέλει να ασκήσει εποπτική πολιτική στα Βαλκάνια.
Αοζ, φυσικό αέριο και πετρέλαια.
Η τάφρος στον Έβρο.Θα ασκηθεί τεράστια πίεση από την Αμερική για το Σκοπιανό.
Τεράστιος κίνδυνος να χάσουμε Θράκη & Αιγαίο. Επικίνδυνες διεκδικήσεις ξηράς & θάλασσας από Αλβανία.
ΝΑΤΟ, Αμερική και Ευρώπη δεν βοήθησαν ΠΟΤΕ την Ελλάδα.
Είμαστε σε οριακή κατάσταση, ανάλογη οριακή κατάσταση με την σημερινή στην ιστορία του μοντέρνου Ελληνικού κράτους, δεν ήταν ούτε η μικρασιατική καταστροφή, ούτε η επανάσταση, αλλά ήταν η άφιξη του Ιμπραήμ, που παραλίγο να σκοτώσει την επανάσταση.
Η επίθεση εναντίων της παιδείας & της εκκλησίας είναι ανεπίτρεπτη.
Η Οικουμενική κυβέρνηση θα είναι μια σάπια φρουτοσαλάτα, διότι θα προέρχεται από σάπια κομματικά φρούτα…
Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο, όχι με οικουμενική αλλά με διαφορετικού τύπου κυβέρνηση…
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμφισβητήσιμα θέματα, διότι αλλιώς θα μας έρθουν & θα είμαστε απροετοίμαστοι.
Το παράλληλο νόμισμα & η νέα Δραχμή.
Το μεγάλο κακό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον εαυτό του και στην Ελλάδα, αλλά και η επιβίωση του στην πολιτική σκηνή η οποία εξαρτάτε από το τι λάθη θα κάνουν οι αντίπαλοι του.
Η χώρα θα συνεχίσει να κατρακυλάει να εάν δεν αλλάξει το πολιτικό πεδίο & θα έρθουμε αντιμέτωποι με καταστροφικές εξελίξεις.
- Εάν είστε Ερντογάν & βλέπετε αυτήν την αδυναμία (της Ελλάδας) να αυξάνει στο οικονομικό & στο στρατιωτικό πεδίο.., δεν θα αισθανθείτε τον πειρασμό να αρπάξετε κάτι??????? Όποιος από τους ακροατάς μας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ΟΧΙ, δεν θα το κάνω, διότι εγώ σκέφτομαι μόνο το δίκαιο και το καλό…. μπορεί να είναι πολύ καλός άνθρωπος.., αλλά δεν θα είναι πολιτικός.


Σε σταυροδρόμι επιβίωσης ο Ελληνισμός


Τα τελευταία χρόνια, όποτε αναφέρω, και το κάνω συχνά, τη βαθύτερη πεποίθησή μου πως ο ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα, οι περισσότεροι συνομιλητές ή ακροατές μου θεωρούν πως κάνω απλώς ένα σχήμα λόγου, για να υπογραμμίσω το βάθος της κρίσης. Ωστόσο –δυστυχώς– εννοώ ακριβώς αυτό που υποστηρίζω. Οι Έλληνες βρίσκονται σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, πιθανόν χωρίς επιστροφή, και από την άλλη η ανάταξή του.
Στο βιβλίο μου, Ελλάδα μια χώρα των συνόρων, που έγραψα πριν είκοσι χρόνια και επανεξέδωσα αργότερα, ξαναδουλεμένο, με τον τίτλο Χιλιαεννιακοσιαεικοσιδύο, δοκίμιο για την ελληνική ιδεολογία, υπογράμμιζα πως εκείνο το μοιραίο έτος, το 1922, συνέβη κάτι ανεπανόρθωτο, που χώρισε στα δύο την ελληνική ιστορία. Πριν το ’22, με κράτος ή χωρίς, αυτόνομοι ή υποταγμένοι, συγκροτούσαμε την ταυτότητά μας με επίκεντρο το Αιγαίο και δύο πτέρυγες, δυτικά την ελληνική χερσόνησο και ανατολικά τη Μ. Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη. Έτσι συνέβαινε για 3.000 χρόνια τουλάχιστον, από τον… Τρωικό Πόλεμο και στο εξής. Μετά το 1922, ο ελληνισμός έχασε τον ανατολικό πνεύμονά του και έμεινε κλεισμένος στην ελλαδική χερσόνησο και τα νησιά μας, ενώ το Αιγαίο από επίκεντρο μεταβλήθηκε σε σύνορο. Υποστηρίξαμε τότε –εγκαινιάζοντας μια μακρά πορεία είκοσι χρόνων «κατάδυσης» στην ελληνική συνείδηση και την ελληνική ιστορία– πως το 1922 σφραγίστηκε οριστικά και αμετάκλητα το τέλος του οικουμενικού, ευρύτερου ελληνισμού. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, μετά το 1922, ήρθαν να επισφραγίσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την απώλεια. Οι Έλληνες από τη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τον Πόντο, τη Β. Ήπειρο στριμώχτηκαν σταδιακά, με αλλεπάλληλα κύματα φυγής, στην αρχέγονη κοιτίδα μας, την ελληνική χερσόνησο.
Το 1922 έληξε δραματικά η προσπάθεια ολοκλήρωσης του ελληνισμού μέσα από την ενσωμάτωση σε ένα ενιαίο εθνικό-κρατικό σύνολο των βασικών συνιστωσών του και βγήκαμε από αυτή την περιπέτεια με τα σπασμένα κουπιά του σεφερικού «μυθιστορήματος».  Πριν είκοσι χρόνια, είχαμε ήδη τονίσει πως το νέο ιστορικό διακύβευμα του ελληνισμού είναι είτε η ολοκλήρωσή του, με μια στροφή προς τα μέσα και προς την ιστορία του, είτε η εξαφάνισή του, ως ιδιαίτερου ιστορικού υποκειμένου. Μέσα από μια τραγική ειρωνεία της ιστορίας, είμαστε υποχρεωμένοι είτε να ολοκληρωθούμε, ξεπερνώντας επιτέλους τον «καημό της ρωμιοσύνης», είτε να εξαφανιστούμε από το ιστορικό προσκήνιο.
Η μοναδική σωτηρία μας θα ήταν η «στροφή προς τα μέσα», ώστε να βρούμε τη δύναμη να ανασυγκροτήσουμε, από το ιστορικό DNA μας, έναν ατόφιο οργανισμό. Γιατί τα 3.000-4.000 χρόνια του οικουμενικού ελληνισμού μάς είχαν εθίσει στην εξωστρέφεια, στο ταξίδεμα σε ξένους κόσμους και πολιτισμούς, στο σκόρπισμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τώρα, η ιστορία απαιτούσε από εμάς να κάνουμε την αντίστροφη κίνηση, σε ρήξη με τις αταβιστικές συνήθειες τόσων χιλιετιών. Πράγματι, στο αίμα μας κυκλοφορούν ακόμα οι μνήμες των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οικουμενικού ελληνιστικού κόσμου, της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του βυζαντινού κοσμοσυστήματος, της υπερεθνικής ορθοδοξίας. Ακόμα και μετά την Άλωση, στην τουρκοκρατία, μάθαμε να ταξιδεύουμε στη Δύση και στον Βορρά, σκορπίζοντας αφειδώλευτα τη δύναμη και το πνεύμα μας. Και αυτές οι μνήμες είναι πάντα παρούσες στη σκέψη και τη συμπεριφορά μας. Μπροστά σε κάθε κρίση, σε κάθε τρικυμία, σκεφτόμαστε και πάλι το ταξίδι του Οδυσσέα, την έξοδο σε άλλους κόσμους. Ακόμα και οι αντίπαλοί μας, ακόμα και οι καταχτητές μας θράφηκαν από το δικό μας αίμα. Εκατομμύρια ελληνικοί πληθυσμοί, στη Συρία, τη Μ. Ασία και τα Βαλκάνια, θα πυκνώσουν  το αραβικό και τουρκικό Ισλάμ, την ιταλική Ρώμη, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Ν. Ρωσία. Οι Έλληνες είχαν μάθει πως είναι ανεξάντλητη η ιστορική φύτρα τους και μπορούν να τη σκορπίζουν απλόχερα μέχρι τα τελευταία εκατομμύρια στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και αλλού. Και αυτή η τάση στη φυγή, την εξωστρέφεια, εκφραζόταν –παράδοξα– και στο εσωτερικό της χώρας, με την αποδοχή προστατών, τη δημιουργία εξαρτημένων κομμάτων, τον μαϊμουδισμό ξένων προτύπων και την απόρριψη της δικής μας παράδοσης, ή μάλλον τον εγκλεισμό της σε ορισμένες και μόνο πλευρές της ζωής μας.
Ο καθοδικός κύκλος
Και να ’μαστε σήμερα μπροστά στην ολοκλήρωση ενός καθοδικού κύκλου ενενήντα χρόνων. Ενώ, μετά το 1922, είχαμε αρχίσει, μέσα από οδυνηρές αντιπαραθέσεις, να οικοδομούμε μια οικονομία σχετικά αυτοδύναμη, ιδιαίτερα μετά την κρίση του 1929, και να ενσωματώνουμε το προσφυγικό δυναμικό στο ελλαδικό –ελληνικό πλέον– έθνος, παρά τις αντιπροσφυγικές αγκυλώσεις του Μεταξά, ήρθε η γερμανοϊταλική εισβολή να ολοκληρώσει αυτό που είχαν αρχίσει οι τσέτες του Κεμάλ, με ανυπολόγιστες καταστροφές και εκατόμβες. Αντισταθήκαμε ηρωικά στην Κατοχή και όμως, στη  μεταπολεμική περίοδο, ολοκληρώσαμε την αλλοτρίωσή μας. Μια εμφύλια σύγκρουση, την οποία καθόρισαν οι ξένες δυνάμεις, μας εξάντλησε υποτάσσοντάς μας στη Δύση οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά και στην «Ανατολή της Δύσης» πνευματικά. Στη συνέχεια, μετά το ’60, θα επανεμφανισθεί και πάλι, απειλητική για τη μοίρα μας, η «Δύση της Ανατολής», με το κυπριακό, ανοίγοντας μία περίοδο αντιπαραθέσεων, με την ήττα στην Κύπρο μετά το 1974, και σταδιακής υποταγής μετά το 1990 (Ίμια, Οτσαλάν, σχέδιο Ανάν κ.λπ.). Στη μεταπολίτευση, η υποταγή στη Δύση θα ολοκληρωθεί μεταβαλλόμενη σε πλήρη εσωτερική αλλοτρίωση, με την εκποίηση της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού. Έτσι, αυτό που ήταν εξωτερική εξάρτηση μεταβλήθηκε, μέσα από την εσωτερίκευσή της, σε εσωτερική αποικιοποίηση. Γι’ αυτό, και για πρώτη φορά στην ιστορία μας σε τέτοιο βαθμό, δεν ήταν πλέον ο Φαλμεράιερ και οι ξένοι βασιλιάδες που εξέφραζαν τον αποικιακό ζυγό… αλλά οι ίδιες οι ελληνικές ελίτ, οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί, οι Έλληνες διανοούμενοι. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Κατσαρός αποτελούσαν πλέον παρελθόν για ένα έθνος που συνωστιζόταν στα Μακ Ντόναλντ και τη Γιουροβίζιον.
Και ενώ το εκκρεμές της ιστορίας μετακινείται από τη Δύση στην Ανατολή, μετέωροι στη ρωγμή των δύο κόσμων, φτάσαμε σε μια κρίση που δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι μια κρίση καθολική: δημογραφική, γεωπολιτική, πολιτική, μεταναστευτική, πνευματική: κλωτσοσκούφι της Μέρκελ, έντρομοι μπροστά στον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, λοιδορούμενοι από τους Σκοπιανούς. Η Δύση, στην οποία καταφύγαμε από τον εμφύλιο και μετά, μας εκμεταλλεύεται και μας απορρίπτει με όλους τους τρόπους, ενώ η ισλαμική Ανατολή μας απειλεί με υποταγή και ενσωμάτωση. Αίφνης, αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, χωρίς, πλέον, περιθώρια για ψεύδη και μεσοβέζικες λύσεις. Είτε θα αποδεχτούμε το ιστορικό τέλος μας, τη μεταβολή της Ελλάδας σε μία πολυφυλετική και πολυεθνική ζώνη-ταμπόν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένας Λίβανος των Βαλκανίων,  ελεγχόμενοι ταυτόχρονα από τη φραγκική Δύση και την τουρκική Ανατολή (εξάλλου ο άξονας Βερολίνου-Τουρκίας λειτουργεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια), είτε, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως συλλογικό υποκείμενο, θα πρέπει να ανακτήσουμε την αυτονομία μας, να πραγματοποιήσουμε σήμερα την ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα, να υπερβούμε τον καημό της ρωμιοσύνης.
Πιεσμένοι από Ανατολή και Δύση, δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια ιστορικής υποχώρησης. Το πρόβλημα της συνέχειας του έθνους μας παίζεται στα ίδια τα νησιά μας, στις ίδιες τις πόλεις, στην ίδια μας την πρωτεύουσα. Η φυγή, η εξωστρέφεια, όταν είσαι εξασθενημένος, σε μια πρώτη φάση, μεταβάλλονται σε υποταγή και εν τέλει σε ιστορικό θάνατο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να συνεχίσουμε στον δρόμο της φυγής-υποταγής και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε. Βρισκόμαστε μπροστά στη «μητέρα των μαχών». Είτε εδώ, σήμερα και στις επόμενες δεκαετίες, θα κερδίσουμε το δικαίωμα στην επιβίωση και παράδοξα θα ολοκληρώσουμε το ανολοκλήρωτο, είτε θα μεταβληθούμε σε μια ιστορική ανάμνηση ως ανεξάρτητο έθνος και ιδιαίτερο ιστορικό υποκείμενο.
Σε μια τέτοια στιγμή, όταν όλα τα ψέματα τελειώνουν, είναι δυνατό –«σε σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλη»– να επιχειρήσουμε μία ολοκληρωτική επ-ανάσταση, διότι πλέον δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, διότι είμαστε απόλυτα στριμωγμένοι στον τοίχο και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια μάχη ύπαρξης. Απορρίπτοντας τη φυγή προς τα έξω και στα κάθε ειδών ναρκωτικά, στα οποία με τόση ευκολία κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, να αντικρίσουμε θαρραλέα το πεπρωμένο μας. Στα επόμενα πενήντα ή εκατό χρόνια, είτε θα πάψουμε να υπάρχουμε είτε, επιτέλους, θα ξεπεράσουμε τον καημό μας, επιτέλους ελεύθεροι και αυτεξούσιοι.
Με τον έναν ή άλλο τρόπο, εδώ, στα 2012, ενενήντα χρόνια μετά το 1922, άνοιξε μια νέα ιστορική περίοδος: αν συνεχιστεί η εξωστρέφεια/υποταγή και η ψευδο-οικουμενική λογική/φυγή, οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν, στην ιστορική εξαφάνιση. Γι’ αυτό και η γενικευμένη εθνική μας κατάθλιψη. Συνειδητοποιούμε αίφνης πως το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε δεν είναι άλλο πάρεξ ελευθερία ή θάνατος, κυριολεκτικώς.
Η αιφνίδια αφύπνιση
Και ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους χορτασμένους από τη διαφθορά και φθορά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό από την καταναλωτική ευωχία, τη δουλοκτησία των μεταναστών, την παιδοκεντρική ανευθυνότητα. Γι’ αυτό και, όλα τα τελευταία χρόνια, απέναντι στην προδοσία των διανοουμένων και των πολιτικών, θα καταφεύγει στα ναρκωτικά του μηδενιστικού αντιεξουσιασμού, του εθνομηδενισμού, της φυγής.
Αυτός ο λαός, αυτό το έθνος, θα πρέπει με μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, ψαχουλευτά, χωρίς πνευματικούς ταγούς, χωρίς ηγεσία, ξεκινώντας από την αγανάκτησή του, επιστρατεύοντας τις μνήμες μιας ασύγκριτης ιστορίας, να αντιταχθεί σε κάτι που μοιάζει με πεπρωμένο. Και όμως, έχει αρχίσει μία αντίστροφη κίνηση που, καθημερινά, μέσα από λάθη, αδιέξοδα, ψαχουλευτά, οδηγεί στη συνειδητοποίηση της φύσης της αντιπαράθεσης και των διακυβευμάτων της. Περνώντας από την αγανάκτηση στην κατάθλιψη και από αυτή πάλι στην εξέγερση, είναι υποχρεωμένος να απορρίψει, το ένα μετά το άλλο, τα ναρκωτικά και τις αυταπάτες του, και να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την πολλαπλότητα της σύγκρουσης.
Έτσι συμβαίνει πάντα στην ιστορία. Μόνο όταν πλέον η επιβίωση γίνεται ταυτόσημη με την επανάσταση, τότε μόνον αυτή η τελευταία γίνεται μια ρεαλιστική πιθανότητα.
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια. Οι Έλληνες έπρεπε να ανακαλύψουν την φενάκη του εκδυτικισμού –να κόψουμε δρόμο προς τη Δύση, μας καλεί ο αστείος Ράμφος, την ώρα ακριβώς που η εξαντλημένη Δύση μας απορρίπτει– τη βαλκανική τους υπόσταση, την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, απέναντι στη Δύση και την Ανατολή, με τρόπο αιφνίδιο, σαρωτικό, τραγικό. Σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστούν τόσο βίαια και ταπεινωτικά μέτρα. Για καμιά άλλη χώρα της Δύσης δεν θα μπορούσαν οι Γερμανοί να ξαναθυμηθούν το αυταρχικό, «ναζιστικό» γονίδιό τους και να μεταβάλουν τους Έλληνες σε νέους Εβραίους ή Σέρβους των ολοκληρωτικών ονειρώξεών τους. Καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί σε αποθήκη λαθρομεταναστών, ανυπεράσπιστη μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.
Οι Έλληνες, που είχαν πιστέψει το 1981 πως, μπαίνοντας στην Ε.Ε., θα απέφευγαν τον εξ Ανατολών κίνδυνο, και είχαν αφεθεί στην αποδυνάμωση του αγωνιστικού αντιστασιακού ήθους, κατασκευάζοντας μία κοινωνία με μειωμένα αντανακλαστικά, βρίσκονται αίφνης μπροστά στην πραγματικότητα: Οι οποιασδήποτε συμμαχίες έχουν νόημα και αποτέλεσμα, μόνο εάν εσύ ο ίδιος είσαι ισχυρός, με συναίσθηση της ταυτότητας και των συμφερόντων σου. Και όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης κυριαρχούσε η ακριβώς αντίθετη ιδεολογία. Η ιδεολογία της μικρότερης προσπάθειας, της εγκατάλειψης του αγωνιστικού ήθους του ελληνισμού – οι Έλληνες μεταβλήθηκαν στον πιο παχύσαρκο λαό της Ευρώπης, με εκτεταμένο αλκοολισμό, χρήση ναρκωτικών και ψυχοφάρμακα. Από χώρα μεταναστευτική, μεταβληθήκαμε σε χώρα υποδοχής μεταναστών, μέσα σε τριάντα χρόνια. Από χώρα αγροτική, γίναμε εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων. Και η κατάρρευση αυτού του μοντέλου μάς ήρθε ακόμα πιο απότομα, αιφνιδιαστικά, χωρίς εισαγωγές και προλόγους, εν μια νυκτί.
Η «μεγάλη πορεία»
Και αρχίσαμε τη μεγάλη πορεία ενάντια στον παρασιτισμό και την παρακμή. Στην αρχή άναρχα, με τα τραγούδια των παλιών βάρδων μας, τις κραυγές τηλε-ευαγγελιστών της δραχμής ή αναιδών νεαρών. Γιατί πρέπει να μάθουμε, μέσα από την εμπειρία μας, «όσα ξεμάθαμε» τα τριάντα πέντε χρόνια της μεταπολίτευσης. Και μαθαίνουμε μάλλον γρήγορα. Μέσα σε δύο-τρία χρόνια ξεπεράσαμε τους παλιούς πολιτικούς και τα κομματικά ναρκωτικά μας, αναζητώντας νέα σχήματα, νέα πρόσωπα, νέες κατευθύνσεις. Ίσως κανένας άλλος λαός με τέτοια ταχύτητα δεν ανέτρεψε παραδοχές και εδραιωμένα συμφέροντα δεκαετιών. Και αυτό μπορεί να μας δίνει αισιοδοξία, πως όντως αρχίσαμε μια «μεγάλη πορεία».  Ίσως ακόμα δεν υπάρχει συνείδηση των διακυβευμάτων σε όλη τους την έκταση. Ωστόσο, τα «γονίδιά» μας έχουν ενσωματωμένη μια βαθιά ιστορική εμπειρία, έστω κι αν αυτή εκδηλώνεται ως ένστικτο και όχι ως ολοκληρωμένη πρόταση. Τα επόμενα χρόνια θα παιχτούν τα πάντα. Και αυτή η νέα συνείδηση, που άρχισε από τις «πλατείες» με σύμβολό της την ελληνική σημαία, θα πρέπει να παλέψει ενάντια στις δυνάμεις της αποσύνθεσης και της διάλυσης. Θα πρέπει να παλέψει ενάντια στην απογοήτευση και τη φυγή των νέων μας είτε προς τα έξω, είτε στην καταφυγή στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη. Θα πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, προωθώντας κάθε μορφής συλλογικές προσπάθειες και προπαντός οικοδομώντας ένα όραμα για το μέλλον. Αυτό το όραμα που λείπει από όλες τις ανούσιες αντιπαραθέσεις αυτής της μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Πρώτον, στήριξη στις δικές μας δυνάμεις, με την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που αρχίζει από την πολυκαλλιεργητική αγροτική παραγωγή, συνεχίζεται με τη συνεταιριστική και μικροϊδιοκτητική αποκέντρωση της παραγωγής, έξω από την αδηφάγο και παρασιτική πρωτεύουσα, στηρίζεται αποφασιστικά στα συνεταιριστικά εγχειρήματα αλληλεγγύης και ολοκληρώνεται μ’ έναν αποδοτικό και παρεμβατικό δημόσιο και κοινωνικό τομέα στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων. Οικολογική και κοινωνική ισορροπία πρέπει να αποτελούν ουσιαστικές συνιστώσες αυτού του νέου προτάγματος.
Δεύτερον, η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες σε πολλαπλά επίπεδα. Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη αποτελεί μία επιλογή τακτικού και όχι στρατηγικού χαρακτήρα: απορρίπτουμε τόσο τους ευρωλιγούρηδες, που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, όσο και εκείνους που, σε μια αντίστροφη κίνηση, κάποτε ακόμα και με αγαθές προθέσεις, υποτιμούν τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα μόνη της απέναντι στην Τουρκία, χωρίς πρώτα να έχει οικοδομήσει άλλες εναλλακτικές συμμαχίες. Έτσι, θα πρέπει να προωθήσουμε, πριν απ’ όλα, τη στρατηγικού χαρακτήρα ενότητά μας με το δεύτερο ελληνικό κράτος, το κυπριακό, και τις βαλκανικές χώρες, παράλληλα. Το όραμα του Ρήγα, μιας βαλκανικής συμμαχίας, θα πρέπει κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Πάρα πέρα, προσβλέποντας σε μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, θα πρέπει όχι μόνο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη, αλλά και να παλέψουμε για τη δημιουργία μιας νέας ενωμένης Ευρώπης, με ισόρροπη παρουσία της ανατολικής και δυτικής πτέρυγάς της, που μόνη αυτή θα εξασφάλιζε και την ισότιμη συμμετοχή των Βαλκανίων και της Ελλάδας σε αυτήν.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά στον τουρκικό επεκτατισμό, η αντιμετώπισή του περνάει τόσο από τις συμμαχίες που προαναφέραμε, όσο, κυρίως, από την ενίσχυση της παραγωγικής αυτονομίας και της αμυντικής μας ικανότητας. Η συμμαχία με το αγωνιζόμενο κουρδικό έθνος, τις κάθε είδους θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, καθώς και όσες δυνάμεις στην Τουρκία απορρίπτουν τον επεκτατικό και στρατιωτικό χαρακτήρα του κράτους, αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ισορροπία και την ειρήνη στην περιοχή. Μια σταθερή ειρήνη με την Τουρκία μπορεί να εδραιωθεί μόνο εάν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στα Βαλκάνια και τον μικρασιατικό χώρο και εάν η Τουρκία γίνει μια δημοκρατική χώρα, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα στην αυτοδιάθεση όλων των λαών και των μειονοτήτων που ζουν σε αυτή.
Τέταρτον, ο σημαντικότερος παράγων, και προϋπόθεση για τα όσα προαναφέραμε, είναι η πνευματική και πολιτική ολοκλήρωση της ταυτότητάς μας. Φτάνοντας στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής προς τα έξω, είμαστε υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε  πως, μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια, που είχαμε την πολυτέλεια του ξοδέματος, σήμερα δεν μας περισσεύει ούτε μια σταγόνα αίμα, ούτε ένας άνθρωπος, ούτε μια προσπάθεια. Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, όχι «για να κόψουμε δρόμο προς μια Δύση» που πνέει τα λοίσθια, ούτε για να μεταβληθούμε στους νέους Φαναριώτες και τους υποτελείς του νεοθωμανισμού, αλλά για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια τη δικιά μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι.

του Γιώργου Καραμπελιά από το Άρδην (τ. 89)


Ελλήνων χρόνος 22/2/2017




Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ελλήνων χρόνος 21/2/2017




Το τριώδιο και εμείς





ὁμιλία τοῦ Δημήτρη Πατέλη

 Καθηγητς Φιλοσοφίας Δημήτρης Πατέλης τσακίζει τν θεωρία το κοινωνικο φύλου

Παραθέτουμε τήν (πομαγνητοφωνημένη) μιλία το Δημήτρη Πατέλη ναπληρωτ- Καθηγητ Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης. 
 Δημήτρης Πατέλης εναι εναι νας μολογητς. Νά τονισθε πίσης τι ατά τά λεγε τό 2015. Τά λόγια του ποδείχθηκαν προφητικά.


τεχνολογία λλαγς φύλου δέν ξέρω πόσο χειραφετημένη διάσταση μπορε νά χει. Χειρίστου τύπου χειραγώγηση.
-Ποιοί εναι πέρμαχοι ατν τν πιλογν;
πιό ρατσιστές στήν παγκόσμια πολιτική πού πνε νά πιβάλλουν τήν δική τους νοοτροπία νθρωπίνων δικαιωμάτων σέ λο τόν πλανήτη. Ατοί πού πιβάλλουν μέ ρους γενοκτονίας, οκονομικά, πολιτικά γεωστρατηγικά συμφέροντα, πού πνε νά πιβάλλουν λη τήν...
προβληματική τν μοφυλοφίλων κοκ.

Βάσει τς πιστήμης, χουμε διαφορά μεταξύ τς νάγκης καί τς πιθυμίας…μπλέκεται τό φαντασιακό, τό συνειδησιακό, τό πνευματικό στοιχεο, λλά κριβς λόγ ατο το πράγματος σέ λλοτριωμένη κοινωνία χουμε πόπειρα κτατικς νάσας καί διεξόδου τν ρων ναπαραγωγς το κεφαλαίου πού θά τό δομε στό στορικό κομμάτι μέσ τς δημιουργίας τεχνητν ναγκν, πίπλαστων ναγκν στόν νθρωπο. Βιομηχανία πιβολς, τεχνηέντως, πίπλαστων ναγκν στόν νθρωπο. Τό νά μιλμε εκολα γιά ατά τά θέματα εναι νερό στόν μλο τς χειραγώγησης.

Δέν μπορ νά πιβάλλω στά πλαίσια τς διατλαντικς πολιτικς πενδύσεως καί μπορικς,… δέν μπορε νά πιβάλλονται καί τέτοια φαινόμενα λλαγς φύλου καί τεκνοθεσίας μεταξύ μοφύλων καί μες νά θεωρομε τι εναι προοδευτικό φαινόμενο. Κάπου τό ΄χουμε χάσει. Χάσαμε τήν μπάλα.

ν γνοήσουμε τόν βιολογικό πυρήνα, τό βιολογικό πόστρωμα τν ναγκν, φυσιογνωστικά πακριβς προσδιοριζόμενο, ν ξαιρέσουμε τίς περιπτώσεις κενες που πάρχει ρμονικό καί νατομοφυσιολογικό πρόβλημα, πειροελάχιστο ποσοστό, που καί πάλι ατρικές παρεμβάσεις μπορον νά βοηθήσουν… ρμαφρόδιτα κοκ…(στίς περιπτώσεις πού χουμε τήν μή παραδοσιακή σεξουαλική προτίμηση),  χουμε νά κάνουμε μέ μορφές διάθλασης συγκεκριμένου τύπου λλοτριωμένου καί λλοτριωτικο κοινωνικο στό βιολογικό. Διάθλασης ο πιπτώσεις τς ποίας εναι ρατές.

μες ς κπαιδευτικοί χουμε λλες δυνατότητες νά τό δομε ατό, χι πειδή εμαστε περάνθρωποι, λλά πειδή μπορομε νά δομε πς ξελίσσεται ψυχισμός το παιδιο. Τί θά γίνει, σς ρωτ, ν στήν παιδική φηβική λικία το παιδιο ρθει δάσκαλος καί το πε ¨παιδάκι μου τό ΄ψαξες το φύλο σου; Μήπως δέν εσαι γόρι καί εσαι κορίτσι¨; Πο θά πατήσει; Τί θά κάνει στή συνέχεια; κι᾿ ν τραυματίσεις τήν φυσιολογική ψυχοσωματική νάπτυξη το παιδιο πού συνδέεται μέ θέσεις-ρόλους τούς βιολογικά προσδιορισμένους πό τό βιολογικό πόστρωμα ναγκν-θέσεων-ρόλων τν φύλων χεις ποδομήσει τό σύνολο τς προσωπικότητας και τς μετέπειτα ζως το παιδιο· ποδεδειγμένο ατό μέ μπειρικό λικό. 

Στίς ΗΠΑ δίνουν μάχες γιά νά θεωρηθε ψιστο δικαίωμα λευθερίας πιλογς τό νά πιβάλλουν γονες ρμονική παρέμβαση μέ εσαγγελική πόφαση γιά ναστολή ρμονικς νάπτυξης το παιδιο παρεμβάσεις λλαγς φύλου σέ 6χρονα, 9χρονα, 12χρονα…τί εναι ατό; ν χι γενοκτονία; Ποιός εσαι σύ πού ποφάσισες ξ νόματος το παιδιο νά κάνεις προσθετικές-φαιρετικές καί λλες χειρουργικές πεμβάσεις καί λλες ρμονικές παρεμβάσεις; ποφάσισε μήπως τό παιδί στά 6 τι δέν θέλει νά γίνει ντρας δέν θέλει νά γίνει γυναίκα;

Διαβάστε, εναι συγκλονιστικό τό λικό – διαστάσεις γενοκτονίας, πέρχεται βιολογικός κφυλισμός στό νθρώπινο γένος, στίς πιό ναπτυγμένες καπιταλιστικές χρες στήν οκονομία· δέν εναι τυχαο· δετε ποιοί χρηματοδοτον; μέ τρόπο βιομηχανικό· χω κάνει ρευνα στό διαδίκτυο. ργανώσεις Microsoft, IBM, Apple, τραπεζικοί μιλοι. Βιομηχανία τουρισμο , πιστωτικές κάρτες γιά μοφυλοφιλικές κοινότητες μέ τίς προτιμήσεις τους· ατό πού κατέχει πρωτεύουσα πιλογή πιθετικν κύκλων σημερινς λιγαρχίας χρηματιστικς το κεφαλαίου πς νά εναι πρόταγμα, σημαία προοδευτικότητας γιά προοδευτικούς χώρους;

ν διαστρεβλώσουμε τήν φυσιολογική ντογενετική νάπτυξη το παιδιο μέ τέτοιου τύπου χειραγώγηση, τότε τό τομο πού θά τήν ποστε χι μόνο μέ παρεμβάσεις…τραγικό, λλά χοντας στήν οκογένεια λλοτριωμένο πρότυπο σχέσεων νάμεσα στούς γονες πού νά τό κάνει νά πολέσει κάθε πιθυμία, νά χει τό τάδε ρσενικό θηλυκό πρότυπο ρρενωπότητας θηλυκότητας …δηλ. αταρχική πατριαρχική οκογένεια στε νά καταλήξει στήν καταρράκωση το ψυχισμο το παιδιο πού νά τό κυρώσει καί ς φύλο.

ν πάρξει κύρωση το βιολογικο πυρήνα τς συγκρότησης τς μελλοντικς προσωπικότητας τότε δέν θά πάρχει θέμα πού νά μήν τό διαθλ μέσ ατς τς παρέκκλισης-παρέκβασης πό τόν μφυλο προσδιορισμό τς παρξής του βιολογικά. Ψάξτε νά δετε νθρώπους πού χουν ποστε λλαγή προσδιορισμο μέ χωρίς ατρικές παρεμβάσεις καί πετε μου ν εναι κανοί νά διαχειρισθον να πό τά μείζονα προβλήματα τς κοινωνίας καί τς νθρωπότητας χωρίς νά τό διαθλον πό ατό. 

ντίστροφη διάθλαση δηλ. χι μόνο μέσ το κοινωνικο, μέσ βιολογικο στό τομο, λλά καί μέσ το βιολογικο πυρήνα τς οκογένειας τν οκονομικν καταστάσεων, τάσεων, πιλογν συγκεκριμένου τύπου· ατή παρέμβαση ντίστοιχα λλοτριωμένη·  χουμε τ πόμενο βμα τς ποδόμησης τς κοινωνίας μετά τήν πιθετική δεολογία το νεοφιλελευθερισμο. Δέν εναι μόνο κοινωνία  συνοθύλευμα τόμων γωϊστικά διοτελς σκεπτομένων χωρίς κίνητρα, λλά κόμη μεγαλύτερη πίθεση τς κυρίαρχης δεολογίας καί προπαγάνδας στόν βιολογικό πυρήνα συγκρότησης προσωπικότητας, στήν βιολογική πόσταση το τόμου· δέν το φθανε (το νεοφιλελευθερισμο) πού ποδόμησε τήν κοινωνία σέ τομα διοτελς σκεπτόμενα, φιλοτομαριστές λλοτριωμένους καί λλοτριωτικούς, λλά πάει νά συντρίψει τόν βιολογικό πυρήνα ποιασδήποτε τομικότηττος προσωπικότητος. 


νθρωπος πού θά ποστε ατήν τήν συνείδητη μετάλλαξη λόγ ατς τς χειραγώγησης καί θά προσπαθήσει νά χει ντίστοιχη κατασκευή μέ παρεμβάσεις ατρικο-παραϊατρικο τύπου πάνω στό σμα του θά εναι τόσο καταρρακωμένος πού δέν θα μπορε νά κάνει τίποτε. Δέν εναι τυχαο πού στρατηγικά τράνς, σέ δημόσιες στρατηγικές κθέσεις, ναφέρουν πόσο πρός φελος στρατηγικν συμφερόντων τς κυριαρχίας τν ΗΠΑ εναι πιβολή ατν τν μοφυλοφιλικν προτύπων· χι μόνο γιατί παίζουν γιά να πακέτο καταναλωτικν γαθν πού προσανατολίζονται σέ τεκνες καταστάσεις μοφύλων, λλά καί γιατί εναι πίσημο χειραγωγικό λικό. Εναι δύνατον νά σηκώσει κεφάλι ς πρός τά παναστατικά θεμελιώδη προτάγματα να καταρρακωμένο τομο, ς πρός τόν βιολογικό πυρήνα συγκρότησης προσωπικότητας, ν χει ποστε τέτοια χειραγωγική μετάλλαξη.