«Με τη ΔΔΟ η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένα ελεεινό και οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας»
Το 2016, ο τότε Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης κ. Μιλοράντ Ντόντικ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα λειτουργικότητας του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο κ. Ντόντικ είπε ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην κατάσταση στην Κύπρο και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, λέγοντας κατά λέξη: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα σχέδιο για μια νέα συμφωνία εδώ στην Κύπρο στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Η πείρα μας δείχνει ότι αυτό το σύστημα είναι πολύπλοκο και καθυστερεί την λήψη αποφάσεων που θα επέτρεπε γρήγορη πρόοδο.» Επίσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την παρουσία της Τουρκίας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την στήριξη που δίδει σε μία μόνο πλευρά, γεγονός που συμβάλλει στην δυσκολία να λαμβάνονται αποφάσεις στη χώρα. «Είναι δύσκολο να λαμβάνονται αποφάσεις στη χώρα και αυτό οδηγεί σε περισσότερες επεμβάσεις από ξένους κάτι που σημαίνει επιπρόσθετο βάρος στη λειτουργικότητα της χώρας.»
Ο αείμνηστος καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, παραγωγικών και ανωτέρων Σχολών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, κ. Νεοκλής Σαρρής, είχε δηλώσει:
«Θα πρέπει να τονιστεί, όσο πιο εμφαντικά μπορεί, ότι η ΔΔΟ θα είναι η οριστική ταφόπλακα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της Κύπρου και ιδιαίτερα του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Ουδαμού στον κόσμο μια μειονότητα 18% του πληθυσμού έχει γίνει κάτοχος του 50% της κρατικής εξουσίας με όλες τις συνέπειες (εκ περιτροπής προεδρία κ.ά.). Διότι, εκτός άλλων, στηρίζεται στη ρατσιστική αρχή της Φυλετικής και Εθνικής Διάκρισης. Και ενώ οι πρόσφυγες σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουν -ακόμη και σ’ εκείνη την απίθανη των περιπτώσεων που θα τους επιτραπεί- εφ’ όσον η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα είναι εντελώς ξένη και το περιβάλλον όχι φιλικό, οι έποικοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο τμήμα των γηγενών Τούρκων της Κύπρου να εγκαθίσταται στο Νότο, μη μπορώντας και αυτοί να υποφέρουν την κατάσταση. Η Τουρκία, μετά την κυοφορούμενη λύση, θα είναι σε θέση να ελέγχει ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη ΔΔΟ η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένα ελεεινό και οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας, με συνέπεια, σε βάθος χρόνου, να εκτουρκιστεί και εξισλαμιστεί.»
Στη Νότιο Αφρική, όταν οι σκληροπυρηνικοί ρατσιστές, του καθεστώτος Μπόθα, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσουν τον ρατσιστικό και φασιστικό Δικοινοτισμό, είχαν προτείνει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με ονομαστική μάλιστα αναφορά στην και τότε συζητούμενη για την Κύπρο ΔΔΟ. Ο Νέλσον Μαντέλα, ο επί 27 χρόνια φυλακισμένος ηγέτης της μαύρης πλειοψηφίας του 85%, χωρίς να έχει κράτος, απέρριψε την ρατσιστική ΔΔΟ και μετέφερε τότε, πειστικά και αποτελεσματικά, σε όλες τις συνομιλίες του με κάθε ξένο ηγέτη, στα ανά τον κόσμο ταξίδια του, την εναντίωση του σε κάθε ιδέα Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Οι θιασώτες της ΔΔΟ θα πρέπει να σταματήσουν να λαϊκίζουν και να εξηγήσουν στον Κυπριακό λαό και τον Ελληνισμό, πώς είναι ποτέ δυνατόν αυτή η διευθέτηση να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας και να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα του νόμιμου Κυπριακού Λαού. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί ότι οι ίδιες οι θεμελιακές πρόνοιες που συνθέτουν τη ΔΔΟ βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Όπως πολύ σωστά δήλωσε ο υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, κ. Γιώργος Κολοκασίδης: «Αντιστρατευόμενοι τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν διεξάγουμε απλώς μάχη κατά μίας ταμπέλας. Είναι το περιεχόμενο που είναι προβληματικό και είναι αυτό που οι πολίτες δεν δέχονται.»
Υπάρχει «ζωντανό παράδειγμα», αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με το παρόν του να είναι προβληματικό και το μέλλον του να διαγράφεται δραματικό. Αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν αστείο να αντιγράψει ένας άλλος λαός (στην προκειμένη περίπτωση εμείς) τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης γνωρίζοντας εκ των προτέρων την κατάληξη. Τα δεδομένα είναι μπροστά μας. Αν αποδεχθούμε μία διευθέτηση στη βάση της ΔΔΟ, το μέλλον μας θα προβάλλεται με φόντο τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και θα έχουμε απωλέσει οικειοθελώς το πλεονέκτημα πως είμαστε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε επιλογές. Έχουμε και εργαλεία στη διάθεση μας. Απόφαση χρειάζεται.
«Αυτή η Πατρίδα είναι και δική μου και δεν τη χαρίζω σε κανέναν»! (Γιώργος Κολοκασίδης, 16/12/2021)
Αντιγραφή από Κούλα Αντωνίου, (αναδημοσιεύουμε από το forum.agora-dialogue.com)
Πηγή https://amynageostratigiki.eu/2022/01/25/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8c/