Labels

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ανοίγουν κερκόπορτες για την τουρκική διείσδυση στη Θράκη


Ανοίγουν κερκόπορτες για την τουρκική διείσδυση στη Θράκη

Αν η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έβλαψε τα εθνικά μας συμφέροντα στο ζήτημα των Σκοπίων, στη Θράκη η ανατροπή του στάτους κβο δεν θα έρθει με θεαματικές αποφάσεις που θα ξεσηκώσουν ογκώδη συλλαλητήρια. Μικρές καθημερινές υποχωρήσεις, δυσδιάκριτες ακόμη και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ανοίγουν τον δρόμο για μία εδραίωση των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή. Νόμιμα και ήσυχα. Σημειώνουμε μια επικίνδυνη αλληλουχία κυβερνητικών αποφάσεων που υποσκάπτουν την εθνική μας κυριαρχία ύπουλα και συστηματικά.
Πρώτα ήρθε το άδειασμα των νόμιμων μουφτήδων τον Αύγουστο του 2018 και η αντικατάστασή τους με τοποτηρητές. Ασχέτως των προσώπων που επιλέχθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν να φύγει από τη μέση ο Μέτσο Τζεμαλή, μουφτής Κομοτηνής, που επί τρισήμιση δεκαετίες στήριζε ευπρόσωπα τη χώρα μας σε κάθε ισλαμικό φόρουμ, κόντρα στις λυσσαλέες τουρκικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα διαλύθηκε κυριολεκτικά όλο το σύστημα που με τόσο κόπο στήθηκε στη Ροδόπη: μια λειτουργική μουφτεία, ένα δημοφιλές ιεροσπουδαστήριο, ένας πυρήνας ιεροδιδασκάλων σε ρόλο κατηχητή κτλ. 

  Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη μακρόχρονη κατάληψη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής Χαϊριγιέ. Αυτή έληξε μόνο μετά την προξενική συναίνεση, που εκφράστηκε με την παρουσία του τουρκομουφτή Σερήφ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αρμοδίων και καταληψιών! Παράλληλα, τα μαθήματα Κορανίου των επισήμων μουφτειών είναι κατά κανόνα αφορμή αργομισθίας, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη ενός ελέγχου.
Γι’ αυτό έγινε προ ετών τέτοια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, για να βγάζουν μεροκάματο από το σπίτι τους οι προσκείμενοι στον εκάστοτε ισχυρό; Και τι να πεις για την εγκατάλειψη του οικοτροφείου του Χαϊριγιέ, μετά την αψυχολόγητη απόφαση του τοποτηρητή Τζιχάτ να αποσύρει τον υπεύθυνο από κει; Μόνον ως πριμοδότηση της ανεγειρόμενης νέας Εστίας των τουρκοφρόνων από το τάγμα των Σουλεϊμαντζήδων μπορεί να γίνει αντιληπτή. 
To πενταόροφο κτήριο, σχέδια και θεμέλια.
Αλήθεια, ήλεγξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων για την ανέγερση του πενταόροφου κτηρίου στην οδό Τυρολόης; Βλέπουμε το ονοματάκι του αντιδημάρχου Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν (αυτού που περηφανεύεται για την πινακίδα του αυτοκινήτου του που είναι ΚΟΝ-1453) ως υπεύθυνου μηχανικού. Μήπως εκείνος θα μπορούσε να πει κάτι σχετικά;
Σελήμ Ισά, το ανάχωμα στους Τούρκους
Και τώρα ετοιμάζεται νέα αθλιότητα, αυτή τη φορά στηΔιαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. Μετά από μία τριετία προεδρίας του Σελήμ Ισά έρχεται τώρα η ίδια κυβέρνηση που διόρισε τότε τον Ισά να τον αντικαταστήσει. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Σελήμ Ισά έγιναν όλα όσα δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες, ενώ έπαψαν να γίνονται και όλα όσα γίνονταν επί δεκαετίες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που άλλαξε η ανέκαθεν αρνητική στάση των μειονοτικών Κομοτηναίων έναντι του κρατικά ελεγχόμενου θεσμού.
Άραγε τι λόγο έχει η κυβέρνηση που αντικαθιστά τον Σελήμ Ισά; Είναι μόνο τα μικροσυμφέροντα των τρωκτικών που ανέκαθεν λιγουρεύονταν τα 300 βακουφικά ακίνητα; Ή μήπως πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον Έβρο; Αναφέρομαι στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA). Ο TIKA είναι ο βασικός βραχίονας, με τον οποίον η Άγκυρα παρεμβαίνει σε 150 χώρες μέσα από 61 γραφεία συντονισμού. Αυτά διανέμουν την υψηλότερη «ανθρωπιστική» βοήθεια του κόσμου, ύψους 8,12 δισ. δολάρια το 2017.
 Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τον Ιούνιο του 2018.
Ειδικά στα Βαλκάνια η TİKA εδρεύει σε 10 χώρες. Η προσπάθειά της για έλευση στην Ελλάδα (και στη Θράκη) προ τριετίας αποφεύχθηκε. Μόνον ένας ανοϊκός δεν θα έβλεπε τη σχέση της με τις μυστικές υπηρεσίες και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η υπογραφή της απαραίτητης διακρατικής συμφωνίας δεν έπεσε το 2016 κι έτσι «στερηθήκαμε» τις αναστηλώσεις, τις επενδύσεις και τις άλλες δραστηριότητες του ευαγούς αυτού ιδρύματος, όπως τα βλέπουμε στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Βοσνία, στο Σαντζάκ της Σερβίας, μέχρι και στην Γουϊνέα Μπισσάου ή στην Κολομβία κτλ κτλ. Ας σημειωθεί εδώ ότι το 2015 το Ισραήλ κατηγόρησε την οργάνωση πως φιλοξενεί και στηρίζει τζιχαντιστές και περιόρισε τη δραστηριότητά της στα παλαιστινιακά εδάφη.
Οι προσπάθειες φυσικά συνεχίζονται. Τον Ιούνιο του 2018 στο συνέδριο της TİKA δεν παρέστησαν μόνο τα φανατικότερα στοιχεία των επαγγελματιών Τούρκων, αλλά και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης για να καταδικάσει τους «εθνικισμούς»! Άραγε ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και του ΕΛΙΑΜΕΠ βρέθηκε εκεί μόνο για να μεταδώσει τη σοφία του στους παριστάμενους;
Ο Θάνος Βερέμης παίρνει τον λόγο στην εκδήλωση.
Ποιο όμως είναι το κύριο εμπόδιο στην εμπλοκή της TİKA στη Θράκη; Φυσικά, ο νυν πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και το ανεπανάληπτο έργο του. Όσο βρίσκεται στη θέση του ο Σελήμ Ισά, που έχει ήδη αναστηλώσει κάθε τέμενος, που έχει εξωραΐσει κάθε νεκροταφείο, που έχει εκσυγχρονίσει κάθε μειονοτικό σχολείο, τόσο μένει στο περιθώριο κάθε προσπάθεια διείσδυσης στον συγκεκριμένο τομέα.
Μόνο μία απόπειρα έκανε η TİKA να μοιράσει ρουχισμό για ορφανά της Θράκης κατά το ραμαζάνι πριν τρία χρόνια. Τότε, μαζί της ήταν ο βουλευτής Σύριζα Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καμαρώνοντας δίπλα στον τότε Τούρκο Πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί και τον «γκιαουροφάγο» τουρκομουφτή Αχμέτ Μετέ. Αν όμως τον επόμενο μήνα δεν ανανεωθεί η (άμισθη, παρακαλώ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του!) θητεία του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανική Περιουσία Κομοτηνής, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια πιο «ευέλικτη» στάση έναντι της εξ ανατολών απλόχερης «βοήθειας». Τα ένθεν κακείθεν κοράκια περιμένουν…


Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Καλύτερα να πιστεύεις στον Θεό, παρά να μην πιστεύεις

Αν δεν υπάρχει Θεός, δεν έχει σημασία αν κάνεις λάθος. Αν όμως υπάρχει, το λάθος σου έχει μεγάλη σημασία.
Ο Μπλαιζ Πασκάλ (1623-1662)
Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά. Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε, «Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, για αυτό τι θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Το πρώτο απάντησε: «Αυτό είναι παράλογο! Το περπάτημα είναι αδύνατο. Και να τρώμε με το στόμα; Γελοίο! Ο ομφάλιος λώρος μας δίνει την τροφή και όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά ο ομφάλιος λώρος είναι πολύ κοντός. Οπότε, η ζωή μετά τον τοκετό, λογικά, αποκλείεται».
Το δεύτερο όμως επέμενε, «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι και ίσως είναι διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Ίσως να μη μας χρειάζεται αυτό το φυσικό 'καλώδιο' πια».
Και το πρώτο απάντησε, «Ανοησίες. Και επιπλέον, αν υπάρχει ζωή, τότε γιατί ποτέ κανείς δεν έχει γυρίσει πίσω από εκεί; Ο τοκετός είναι το τέλος της ζωής, και μετά από τον τοκετό & δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο σκοτάδι, σιωπή και λήθη. Δεν οδηγεί πουθενά».
«Λοιπόν, δεν ξέρω», λέει το δεύτερο, «αλλά σίγουρα θα συναντήσουμε τη μητέρα και αυτή θα μας φροντίσει».
Τότε το πρώτο μωρό απάντησε, «Μητέρα; Πιστεύεις στη μητέρα; Αυτό είναι γελοίο. Αν η μητέρα υπάρχει, τότε πού είναι τώρα»;
Το δεύτερο είπε: «Είναι παντού γύρω μας. Είμαστε περικυκλωμένοι από αυτήν. Είμαστε μέρος της. Είναι μέσα της που ζούμε. Χωρίς αυτήν, αυτός ο κόσμος μας δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει».
Τότε είπε το πρώτο, «Λοιπόν, εγώ δεν την βλέπω, έτσι είναι λογικό ότι δεν υπάρχει».
Και τότε το δεύτερο μωρό απάντησε, «Μερικές φορές, όταν κάνεις ησυχία και επικεντρωθείς και ακούσεις πραγματικά, μπορείς να αντιληφθείς την παρουσία της, και μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη της φωνή, να σε καλεί από ψηλά».
(Του συγγραφέα Pablo J. Luis Molinero, "Morphogeny")




Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

Ο αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

Η Κύπρος μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, βλέποντας την αποδυνάμωση της Μεγάλης Βρετανίας και της πτώσεως της αυτοκρατορίας της άρχισε τον αγώνα για την ένωση με την Ελλάδα. Με τον τότε αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Μακάριο τον Β΄, όλη η Κύπρος ενωμένη ξεκίνησε μαζικές διαδηλώσεις κατά των Άγγλων.

Μάλιστα το 1950 έγινε και ένα ενωτικό δημοψήφισμα το οποίο αν και εγκρίθηκε δεν εφαρμόστηκε ποτέ (γενικά οι Έλληνες έχουμε μια ατυχία στο θέμα εφαρμογής των δημοψηφισμάτων).

Αφού οι Βρετανοί απαγόρευσαν την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα οι Κύπριοι αποφάσισαν ότι πλέον ήταν μονόδρομος ο ένοπλος αντιαποικιακός αγώνας.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Χριστόδουλος Χάλαρης - Ο Γιάννης κι ο δράκος




Ἀπολογισμὸς 2018 γιὰ τὴν Βόρειο Ἤπειρο:

πολογισμς 2018 γι τν Βόρειο πειρο: μ ντονο νθελληνικ κα κλίμα τρομοκρατίας κλεισε τ προηγούμενο τος


Τος δικούς του χαρακτηρισμούς, βάσει τν γεγονότων κα το κλίματος πο πικρατε, παίρνει κάστοτε χρόνος στ διάβα του.
τος τν βίαιων πράξεων κα διαρρήξεων χαρακτηρίστηκε τ 1993 μ τ τόσα κτροπα κατ τς λληνικς μας Κοινότητας. τος συλλήψεων δεκάδων Βορειοηπειρωτν  τν «Νύχτα το γίου Βαρθολομαίου», τς δίκης κα φυλάκισης τν πέντε γετν τς ργάνωσης μόνοια κα τς κκένωσης το χώρου, τ 1994. τος το μφυλίου σπαραγμο κα τς καταστροφς τ 1997 κα οτω κάθε ξς. να τος μ ντονο νθελληνικ κα τρομοκρατικ κλίμα κλεισε κα τ 2018.
λα τ τη κρυβαν κα κρύβουν μέσα τους να στόχο: Ν τρομοκρατηθον ο Βορειοηπειρώτες  στε ν’ δειάσουν τ χρο, νας σκοπς πο μένει πάντα πίκαιρος, ν  διαλυθε...
ργάνωση τς μόνοιας, ν παζαρεύουν τν λλάδα γι δικά της φέλη.

Σ’ ναν καιρ πο μιλμε κα γίνονται τόσες προσπάθειες γι τν ναρξη τν διαπραγματεύσεων γι τν νταξη τς λβανίας στν Ερωπαϊκ νωση, ταν μιλμε γι να  Κράτος Δικαίου πο πικυρώνει τν Σύμβαση Πλαίσιο, ντ ν μιλμε γι να χρόνο ερήνης, κδημοκρατισμο κα λευθεριν, π δικν τους νεργειν κα πράξεων, μιλμε γι τος τρομοκρατίας κα κφοβισμο πο συνεχίζονται ν παραβιάζονται τ δίκαια ατήματα τόμων κα μειονοτήτων, εδικά τς Ε.Ε. Μειονότητας.

Τ 2018, σν δν φταναν τ προηγούμενα καμώματα πως:
- μ ναγνώριση κα φαρπαγ τν περιουσίων,
- τ σβήσιμο τν λληνικν πινακίδων κα μ ναγνώριση τς διγλωσσίας στος δικούς μας δήμους,
- καλλιέργεια το μεγαλοϊδεατισμο, μία παλαι σθένεια μ σύγχρονους ος πο μεταδίδεται εκολα στος λβανος πολιτικος κα ρχηγος κομμάτων, γι ν καμουφλάρουν τν σωτερικ κατάντια μ ποκορύφωμα τν δολιοφθορ κα τν πολιτικ κρίση,
- τ δηλητήριο τν ΜΜΕ πο ξερνον φωτι κα λαύρα κατ τς λλάδος κα μαυρώνουν τν εκόνα το βορειοηπειρωτικο χώρου κα τν Βορειοηπειρωτν,
προστέθηκαν
- ο συγκρούσεις μ τος κατοίκους τς Χιμάρας φαρπάζοντάς τους κατοντάδες στρέμματα κα σοπεδώνοντας τς π δεκαετίες οκίες τους,
- νάκριση μ τς μεθόδους τς κομμουνιστικς δικτατορίας το λήστου μνήμης νβρ δεκάδων Βορειοηπειρωτν,
- κατάρτιση τς λεγόμενης λίστας παγορεύσεως εσόδου στ γενέτειρα δεκάδων Βορειοηπειρωτν κα  ταλαιπωρία στς λβανικς στυνομικς διαβάσεις δεκάδων λλων, μ ποκορύφωμα τν ν ψυχρ δολοφονία το παλικαριο π τ Βουλιαράτι Δρόπολης, Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Κα μπροστ ατν τν ντιδημοκρατικν, νθελληνικν κα τρομοκρατικν συμβάντων παρουσία κα ντίδραση τς λλάδος, μ κα το βορειοηπειρωτικο φορέα, τς μόνοιας, ταν νοσηρή, μέχρι ποσα. 
Σ’ ατς τς κρίσιμες στιγμς ο Βορειοηπειρτες πρέπει ν φανον ψύχραιμοι, μακρι π τς κουδουνίστρες τν λβανικν κομμάτων κα ν πνε στς κοινοβουλευτικς κα δημοτικς κλογές, μ καθαρ μυαλ κα ν πιλέξουν τ φθαρτο πρόσωπο, τν ξιο μ τόλμη κα μ θάρρος, μ τ ναλλοίωτο ασθημα τς γάπης κα προσφοράς  γι’ ατν τν πολυβασανισμένο κόσμο κα τόπο, γι τν παρακαταθήκη τν προγόνων τους. 
(π συνεργάτη τς ΣΦΕΒΑ στν Βόρειο πειρο