Labels

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Γιατί η δημόσια τουαλέτα ονομάζεται “Καλλιόπη”;



Η ιστορία είναι πολύ παλιά. Πρέπει να πάμε πίσω στο 1931 στην Ομόνοια, επί δημαρχίας Σπύρου Μερκούρη.
Οι εννέα τσιμεντένιοι αεραγωγοί του υπογείου της πλατείας που φτιάχτηκαν τότε ήταν εξαιρετικά ακαλαίσθητοι. Γι αυτό ο δήμαρχος πήρε την απόφαση να τοποθετήσει μπροστά από αυτές τις κολώνες τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Τελικά τοποθετήθηκαν μόνο οι οκτώ Μούσες.
Για λόγους τεχνικούς η ένατη αποσύρθηκε και αποθηκεύτηκε σε κάποια δημόσια τουαλέτα. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος ήθελε να πει ότι πήγε τουαλέτα έλεγε χαριτολογώντας: “Πήγα στην Καλλιόπη!”. Κάποια στιγμή οι οκτώ Μούσες απομακρύνθηκαν από την πλατεία και ξεχάστηκαν, η ένατη όμως δίνοντας το όνομά της σε ένα τόσο δημοφιλές μέρος το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά, μνημονεύεται συνέχεια.
Εκεί όμως που το όνομα της Καλλιόπης γνώρισε αληθινές δόξες, είτε ως συνώνυμο σωματικής ανάγκης, είτε ως αγγαρείας, είναι ο στρατός!
Πηγή: lifo.gr

Ἡ Ἑλλάς πέπρωται νά ζήσει καί θά ζήσει

« λλάς πέπρωται νά ζήσει καί θά ζήσει»




Απέναντι στο θανάσιμο δίπολο εθνομηδενιστών και ναζιστών, υπάρχει μόνο μια διέξοδος: ο δημοκρατικός πατριωτισμός. Γι’ αυτό και οι μαθητές, όταν ξεπουλιέται ένα κομμάτι της πατρίδας και της ιστορίας μας, έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και πατριωτικό καθήκον να κάνουν επιτέλους καταλήψεις και κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία, κι όχι βέβαια για τις τυρόπιτες στα κυλικεία ή για τις εκδρομές, όπως συνέβαινε μέχρι χθες.
 slpress.gr29/11/201 Γιώργος Καραμπελιάς

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Μαθητικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Πτολεμαΐδα: Δυναμικό Μαθητικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Εκατοντάδες μαθητές κρατώντας ελληνικές σημαίες και λάβαρα με τον ήλιο της Βεργίνας, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. 
Αποφασισμένοι, δυναμικοί και οργανωμένοι, δηλώνουν πως οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν και καλούν όλα τα σχολεία του νομού, να συμμετέχουν στις πορείες και στις καταλήψεις που έχουν ξεκινήσει


«Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Πτολεμαΐδας, που πήραν μέρος στο ειρηνικό αλλά δυναμικό μαθητικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που πραγματοποίησαν στην  κεντρική πλατεία της πόλης και στη μαχητική πορεία που ακολούθησε προς το Δημαρχείο του Δήμου Εορδαίας, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή» και τον Εθνικό Ύμνο. 

Βίντεο Κεντρική πλατεία Πτολεμαϊδας

Οι μαθητές κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό διατράνωσαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, φωνάζοντας «Γερά – γερά στα χνάρια του Μελά», «Τους αγώνες και το αίμα δεν θα σβήσουν ένα ψέμα» και «Η Κύπρος είναι ελληνική και η Μακεδονία» και «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία». 

Πορεία μαθητών για τη Μακεδονία στις Σέρρες

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που αναγνώστηκε αναφέρονται τα εξής: «Μαζευτήκαμε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας για να διαδηλώσουμε ειρηνικά αλλά και δυναμικά και να φωνάξουμε και να ακουστεί παντού πως η Μακεδονία είναι μόνο μια και είναι Ελλάδα. 

Είμαστε η νέα γενιά αυτού του τόπου και νοιώθουμε μέσα μας οργή και αγανάκτηση για τα τόσα ψέματα, για τα τόσα εγκλήματα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας, σε βάρος της πατρίδας μας. 

Πως μπορείτε κύριοι να ξεπουλάτε τη γη μας; Να δίνετε το όνομά μας σε άλλους λαούς; 

Πως τολμάτε και παραδίνετε σε ξένους λαούς τα σύμβολά μας, τους ήρωές μας; 

Σας το φωνάζουμε για άλλη μια φορά: 

Σταματήστε να παραχαράσσετε την ιστορία.»


Ρεπορτάζ Ρόη Βασβατέκη 23/11/2018


























πηγή e-ptolemeos.gr 



Πρακτικές Κόκκινου Φασισμού από το κράτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναντίον μαθητών στη Δράμα
24 November 2018     Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής τρομοκράτησης των μαθητών στην περιοχή της Δράμας, προκειμένου να μην υπάρξουν καταλήψεις σχολείων για το θέμα της Μακεδονίας.
Το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει πρακτικές Κόκκινου Φασισμού και καταπιέζει τα ελληνόπουλα στερώντας σε αυτά την ελευθερία της έκφρασης και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα, για ένα θέμα που αποτελεί κομμάτι της ψυχής του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών Γυμνασίου από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, κατά τη διάρκεια κατάληψης του σχολείου από τους μαθητές, εισήλθαν σε αυτό αστυνομικοί με πολιτικά αφού πρώτα έκοψαν με “κόφτες” τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι μαθητές στην πόρτα του σχολείου. Εκεί, προσπάθησαν να βγάλουν τους μαθητές εκτός σχολείου, συλλαμβάνοντας μάλιστα έναν 15χρονο μαθητή τον οποίον οδήγησαν μέσα στο περιπολικό. Κράτησαν αυτόν τον μαθητή για μισή ώρα στο περιπολικό λέγοντάς του ότι θα τον οδηγήσουν στα κρατητήρια με χειροπέδες αν ξαναεπιχειρήσουν να κάνουν κατάληψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα παιδιά προτίθενται να καταγγείλουν δημόσια το περιστατικό την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωραία συμπεριφορά κύριοι της κυβερνήσεως. Ενώ πριν πάρει την εξουσία ο κ. Τσίπρας, προέτρεπε τους πολίτες να προβούν σε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και μάλιστα δεν δίσταζε να χαρακτηρίζει φασίστες αυτούς που τολμούσαν να τρομοκρατούν μαθητές, τώρα όχι μόνον τρομοκρατεί τους Έλληνες μαθητές, αλλά τους συλλαμβάνει δημιουργώντας τους ψυχολογικά τραύματα. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τους υποτάξει, να τους διασύρει και να τους εξευτελίσει!
Μάλλον οι κυβερνώντες του καθεστώτος αυτού δεν γνωρίζουν καλά τον Έλληνα. Θα προσπαθήσω να τους τον περιγράψω εν συντομία, ώστε να μην προκαλούν την τύχη τους αυτοί οι ελεεινοί προσωρινοί διαχειριστές της χώρας μας.
Ο Έλληνας λοιπόν μπορεί να άγεται και να φέρεται με μη γραμμικό και μη κανονικό τρόπο, επιτρέποντας αρκετές φορές να τον εκμεταλλεύονται, είναι όμως ταυτόχρονα πολύ αντιδραστικός και δύστροπος, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα αποφασισμένος όχι απλά να συγκρουστεί, αλλά να το φτάσει ακόμα και μέχρι τα άκρα, όταν βλέπει ότι του στερούν την ελευθερία, όταν βλέπει ότι του συμπεριφέρονται με αντιδημοκρατικό και φασιστικό τρόπο.
Φυσικά αυτές οι μεθοδεύσεις δεν θα κάμψουν τους μαθητές μας που έχουν ξεσηκωθεί για το εθνικό μας θέμα και θα γίνουν χείμαρρος που θα διαλύσει κάθε βρωμιά, κάθε ανθελληνική συμπεριφορά και κάθε φασιστική πρακτική. Σε αυτούς του μαθητές θεωρώ ότι ταιριάζουν τα λόγια του Ίωνα Δραγούμη όταν αναφερόμενος στον Παύλο Μελά, στο βιβλίο του «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα», έγραφε: «Ο Παύλος Μελάς σκοτώθηκε στη Στάτιστα της Μακεδονίας ένα βράδυ το φθινόπορο του 1904. Και οι Έλληνες ξύπνησαν. Γιατί ξύπνησαν τώρα μόνο; Επειδή είναι τυφλοί οι άνθρωποι και οι περισσότεροι γεννήθηκαν για να είναι και μικροί. Σπίθες κοντές είναι οι στιγμές που ξυπνούν και νοιώθουν τη μετριότητα που βαρύνει επάνω τους… Τέτοια μιά σπίθα τους άναψε ο Παύλος Μελάς. Όσοι συνηθίζουν να συλλογίζονται, ας στοχασθούν πόσο μεγαλύτερος από τους άλλους Έλληνες έπρεπε να είναι ο Παύλος Μελάς για να καταφέρει να τους ανάψει… Σε σας στρέφομαι, παιδιά του Ελληνισμού, αγαπημένα Ελληνόπουλα, και σας εξορκίζω – αν έχετε να ξοδέψετε ενέργεια ας είναι και μέτρια, αν έχετε να κάψετε τίποτε περισσότερο από σπίθες απλές ενθουσιασμού – μη λησμονείτε ποτέ το θάνατο του Παλληκαριού, αλλά προπάντων μη λησμονείτε τη ζωή του, τον ενθουσιασμό του δηλαδή και τη δύναμη και την τόλμη, μη λησμονείτε και την ιδέα που για εκείνη δούλεψε και υπέφερε, ούτε την πανώρια χώρα όπου εσκοτώθη, γιατί και η ιδέα εκείνη και η χώρα θέλουν πολλούς ακόμα Ήρωες. Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει… Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».
Τα παιδιά αυτά λοιπόν, οι Έλληνες μαθητές που ξεσηκώνονται μέρα με τη μέρα, με πορείες και καταλήψεις των σχολείων τους, για το μεγάλο εθνικό θέμα της Μακεδονίας, είναι αυτά τα «παιδιά του Ελληνισμού» τα «αγαπημένα Ελληνόπουλα» που αναφέρει ο Ίωνας Δραγούμης και τα εξορκίζει να κατευθύνουν τις σπίθες τους, να ξοδέψουν την ενέργειά τους εκεί όπου την ξόδεψε ο Παύλος Μελάς, το Παλληκάρι μας. Οι μαθητές αυτοί αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα ότι τίθενται στη διάθεση της ελληνικής ιστορίας και δεν θα διστάσουν να αποτελέσουν τους Ήρωες στους οποίους επίσης αναφέρεται ο Ίωνας Δραγούμης «γιατί και η ιδέα εκείνη και η χώρα θέλουν πολλούς ακόμα Ήρωες».
Τέλος, οφείλω να ομολογήσω ότι συγκινούμαι όταν ακούω από τους μαθητές αυτούς να φωνάζουν το σύνθημα: «ΓΕΡΑ-ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑ».

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα».


Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΕΟΚΑ Ευαγόρας Παλληκαρίδης


Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ετών 19. Λίγο πριν τον απαγχονισμό του μεσάνυχτα στη Λευκωσία του '57.



Εψές πουρνό, μεσάνυχτα, στης φυλακής την μάντρα,
μες στης Κρεμάλας την θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τά ‘κουσε κανένας.
Η μάννα του ήταν μακριά, ο κύρης του δεμένος,
οι νιοί συμμαθητάδες του μαύρ’ όνειρο δεν είδαν
κι η νιά που τον ορμήνευε δεν άκ’ σε νυχτοπούλι.
Εχθές πουρνό, μεσάνυχτα, θάψαν τον Ευαγόρα.
——————————————
Σήμερα Σάββατο ταχιά όλ’ η ζωή σαν πρώτα.
Ετούτος πάει στο μαγαζίν, εκείνος πάει στον κάμπο,
ψηλώνει ο κτίστης εκκλησιά, πανίν απλώνει ο ναύτης
και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
Μπαίνουν η πρώτη η άτακτη κι η Τρίτη που διαβάζει
μπαίνει κι η Πέμπτη, αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.
– Παρόντες όλοι; – Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
– Παρόντες!!! λέει ο δάσκαλος και με φωνή που τρέμει:
– Σήκω, Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
Ο δίπλα, ο πίσω κι ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
να πέσουν μ’ αναφυλλητό ετούτοι κι όλη η τάξη
– Παλληκαρίδη, άριστα! Ευαγόρα, πάντα πρώτος!
Στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι
και του σκολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία
———————————————-
Τόπε κι απλώθηκε σιωπή πα στα κλαμένα νιάτα,
που μπρούμυτα σκεπάζανε της τάξης τα θρανία
έξω από ‘κείνο τ’ αδειανό, παντοτεινά γεμάτο!

Φώτης Βαρέλης, καθηγητής στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου